Hírsaláta

Hírsaláta

NEM ÉHEZNEK A POLGÁRMESTER-GYEREKEK. Habár az egyik PSD-s honatya azzal érvelt az önkormányzati vezetők nemrég megszavazott béremelése mellett, hogy „a polgármesterek gyerekei sírnak, mert éhesek”, a valóságban egyetlen romániai polgármesternek sem kell nélkülöznie, jövedelmük ugyanis bőven a nagy átlagé fölött van, még azon a több száz településen is, ahol a helyi jövedelmek az önkormányzat működési költségeit sem fedezik, a különbözetet pedig az államtól kapják, azaz mások dolgozzák ki; vannak olyan községek is, ahol a bevételek bő 90 százaléka megy el a munkabérekre. Legkevesebbet a háromezernél kevesebb lakosú községek önkormányzati vezetői keresnek, az emelés után nettó 5382 lej a bérük, ami falun kiemelkedően jó fizetésnek számít.

Az ötezernél nagyobb lélekszámú községek elöljáróinak 6727 lej a megemelt fizetésük, a húszezernél kisebb lakosságú városok vezetői 7400 lejt kapnak, a százezer lakos fölötti városokban 10 091 lej a polgármesteri fizetés, a megyeszékhelyeken pedig 12 109 lej. A hazai polgármesterek korrektül meg vannak fizetve nemzetközi összehasonlításban is: Nicușor Dan bukaresti főpolgármester havonta mintegy 4700 eurót visz haza, arányaiban többet, mint párizsi kollégája, Anne Hidalgo, aki 8650 eurót kap kézhez. A román kormány 2021-ben 112 milliárd lejt költött a közalkalmazottak bérezésére, a központi költségvetés 30 százalékát. Ez a legmagasabb arány az Európai Unióban, ahol az átlag 22 százalék. Az EU-tagállamok közül Románián kívül csak a dúsgazdag Luxemburgban magasabbak a bérek a közszférában, mint a magánszektorban. (Maszol.ro)

Hírdetés

ISMÉT VADÁSZHATÓ A SIKETFAJD. Tízévi tiltás után 239 siketfajd (Tetrao urogallus) kilövését teszi lehetővé Romániában november végéig a környezetvédelmi minisztérium rendelete. A Hivatalos Közlönyben múlt hétfőn megjelent miniszteri rendelet szerint a legnagyobb kvótát – 38 példányt – Hargita megye területén hagyták jóvá. Suceava megyében 28, Szeben megyében 22 siketfajd lőhető ki az ősz folyamán, de vannak olyan megyék, ahol csupán néhány példány, így Dâmbovița megyében 2, Prahova, Gorj és Buzău megyében 3–3. Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter a rendelet kapcsán nemrég azt nyilatkozta, hogy a siketfajd-populáció 1 százalékánál többre nem hagy jóvá kilövési engedélyt, ám a Román Madártani Társaság elnöke, Emanuel Ștefan Baltag szerint nincs megbízható országos felmérés a populáció méretéről, és hangsúlyozta, hogy ritka fajról van szó, amely hímek nélkül maradhat, mert a vadászok inkább a látványos hím egyedeket célozzák. Az Agent Green környezetvédő szervezet sem ért egyet a siketfajdra vonatkozó vadászati tilalom feloldásával, és Tánczos Barna lemondását kéri, mert a populáció az erdőkitermelések miatt eleve csökkenőben van a Kárpátokban. A Digi24.ro megpróbálta elérni a siketfajdvadászatot lehetővé tevő miniszteri rendeletet aláíró Corvin Nedelcu államtitkárt, ő azonban elzárkózott a nyilatkozattól. (Transtelex)


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »