HÍREK 53.

HÍREK 53.

„Merkelék szerint a spanyol kerítés pozitív példa lehet

A Spanyolország és Marokkó közti határkerítést pozitív példának kellene tekinteni a migránskérdés megoldására az Európai Néppárt kongresszusán tárgyalt javaslat szerint. Ahhoz képest a magyar határzár kispályás.

Kemény fellépést favorizál migránsügyben az Fidesz EU-s pártcsaládja, az Európai Néppárt. Madridban próbálnak közös nevezőre jutni a párt vezetői október 21-22-én.

Az Európai Parlamentben a Néppárté a legnagyobb frakció, az Európai Bizottságban a biztosok felét – köztük az elnököt – ők adják, és a tagállamok közt is relatív többségben vannak, ráadásul az uniós csúcstalálkozókat is néppárti vezeti le, úgyhogy egyáltalán nem mindegy, mire jutnak a spanyol fővárosban.

A pártcsaládnak Angela Merkeltől Orbán Viktorig sokféle jobbközép, konzervatív-kereszténydemokrata tagja van. A sokszínűség hátránya, hogy komoly nézeteltérések feszítik belülről a pártcsaládot, és időről időre felbukkannak a pletykák, hogy a Fideszt akár ki is zárhatják a csoportból. Legutóbb nyáron, a budapesti frakcióvezetőségi ülésükön röppentek fel ilyen hírek, pedig ott nem is dönthettek volna egy párt kizárásáról.

Orbán Viktort néha kritizálják saját szövetségesei is: halálbüntetéssel kapcsolatos kijelentései miatt májusban került sor heves szóváltásra zárt ajtók mögött. Szakításig azonban sosem fajul a helyzet a pártcsaládján belül viszonylag erős Fidesszel.

A Néppárt egy – még nem végleges – határozati javaslat szerint azt követeli, hogy erősítsék meg a külső határok őrizetét mind a tengeren, mind a szárazföldön.

A Spanyolország és Marokkó közti nyugat-mediterrán modellt pozitív példának kellene tekinteni

– írja a néppárti belügyminiszterek által összerakott szöveg. Ez kedves gesztus a házigazdák felé, csakhogy a spanyolokhoz tartozó, de Afrikában található Ceutát és Melillát a magyarnál jóval komolyabb kerítésrendszer veszi körbe, így a mondat ellentétes például Angela Merkel korábbi nyilatkozataival.

Eközben a baloldali vezetésű Görögországot és Olaszországot külön is nevesítik, mint olyan tagállamokat, amelyeknek meg kellene védenie a határait, főleg azért, mert eurószázmilliókat kaptak a helyzet kezelésére. Kötelezettségszegési eljárást kérnek az Európai Bizottságtól azokra, akik nem képesek erre.

Ha egy tagállam a nagy migrációs nyomás miatt <>  – rímeltek Orbán Viktor javaslatára, aki szerint pontosan ezt kellene kérnie a görög kormánynak. (Igaz, a magyar vezetés a BruxInfo szerint még az eddig kialkudott erősítéshez sem nagyon akar hozzájárulni, mindössze egy hőkamerával felszerelt járművet ajánlott fel négyfős személyzettel a görög határra, plusz két szakértőt a menekülteket segítő uniós ügynökségbe. Nem mintha a többiek összetörték volna magukat: a szükséges 775 főből múlt hét végéig csak 48 jött össze.)

Emellett a néppártiak a múlt heti csúcstalálkozó végkövetkeztetéseinek megfelelően a törökökkel való együttműködést erősítenék. Árulkodó, hogy cserébe csak a pénzügyi segítség növelését lengetik be, a törökök által áhított vízumkönnyítésről, pláne a csatlakozási tárgyalások gyorsításáról egy árva szó sincs.

A nyugat-balkáni országok is pénzt és egyéb segítséget kapnának a migránsok regisztrálására, valamint elszállásolására. A tagállamokra és tagjelöltekre – azaz az egész Balkánra és Törökországra – biztonságos országként kellene tekinteni.

Az EU-val szomszédos országokban állítanának fel létesítményeket, ahol elbírálnák a menedékkérelmüket – azaz csak azt engednék be, aki valóban jogosult a védelemre.

A regisztrációnak a schengeni belépés előtt kellene megtörténnie – szögezi le a közlemény.

Hírdetés

Gyorsítanák a kérelmek bírálati idejét és az elutasítás esetén a hazatoloncolásét is. Biztonsági zónákat és visszatelepítési központokat állítanának fel Afrikában, valamint a Közel-Keleten, hogy harmadik országokban, a migránsok indulási helyéhez a lehető legközelebb tudjanak biztonságot és humanitárius segítséget nyújtani nekik (magyarán ne keljenek útra az EU-ba).” (Eurologus) 

Kérem, hogy alaposan olvassák el ezt a hírt. Aztán nyugodtan ordítsanak. Mert ilyen nincs.

Emlékeznek még, mit mondott Angela Merkel a magyarországi határzárról? Ezt mondta (és erre a fenti cikk is felhívja a figyelmet):

„A kancellár szerint a bezárkózás az okostelefonok korában kudarcra van ítélve,

az EU-ba igyekvő ezrek nyomását kerítések nem fogják visszatartani.”

Hát ezt mondta.

És ezt sokszor mondta, ismételgette, monomániásan. És ugyanezt mondták és ismételgették a többiek is, mind. Liberálisok és szocialisták és zöldek és kékek – minden színű és szagú seggek. Határon innen és határon túl.

A sajtó pedig, ó, a sajtó, kéjesen böfögte vissza e szavakat, mondatokat, és tobzódtak benne: A kerítés nem állítja meg a „menekülteket”! A kerítés nem megoldás!

Aztán a kerítésről –csak idő kérdése volt- eszükbe jutott a nácizmus, Hitler és Auschwitz és a harmincas évek. Sok gengszter, ócska, pitiáner fasz kéjelgett ebben – és akkor most itt állunk, Madrid előszobájában.

Elment Madridba az Európai Néppárt, amelynek mégis csak egyik legtekintélyesebb tagja Merkel, és azt tervezik, hogy leszopják a spanyolokat a kerítésük miatt.

Megáll az eszem.

Nem azért, mert most majd ki fogják jelenteni, hogy mennyire klassz a spanyol kerítés, én lassan már semmin sem lepődök meg. Még azt is fel tudtam fogni, hogy a spanyol miniszterelnök pár hete leszúrt bennünket a mi kerítésünk miatt, és egy kicsit sem zavarta ebben a saját kerítésük.

De azért mégis: Most majd, amikor kihozzák ezt a nyilatkozatot, bele mernek majd nézni Orbán szemébe?

És ha igen, akkor hogyan?

És ez után a közös nyilatkozat után Merkel mit fog mondani a magyar kerítésről holnap? Azt, hogy a spanyol kerítés tök jó kerítés, a magyar kerítés meg fujfuj kerítés? A spanyol kerítés megoldás az okostelefonok korában, a magyar kerítés nem megoldás az okostelefonok korában?

És a többiek?

Ó, a többiek…

Talán még soha életemben nem voltam annyira kíváncsi semmire, mint arra, hogy a hazai és külföldi sajtó apró, kicsike vérszívói most majd hogy fogják tálalni mindezt? Mi lesz a vezérfonal? Továbbra is maradunk majd annál, hogy Orbán egyedül maradt, Orbán náci, a kerítés náci, a kerítés coki, de csak itt? És mi lesz a duma a görögök és olaszok ügyében? Hiszen Orbán három hete könyörög azért, amit most majd az Európai Néppárt nyilatkozatban fog kiadni…

Vagy új vezérfonalat találnak majd a poloskák? Például: Európa hozzánácult Orbánhoz? Hm? Ez hogy tetszik, gyerekek?

Persze, annyira mindegy, Istenem… A saját sírotokat ássátok, minden egyes napon. Na nem úgy, ne aggódjatok! nem a halálotok van napirenden. Hanem a befolyásotoknak lesz vége. A tudatipar megy csődbe.

És ez nektek rosszabb, mintha meghalnátok.

Európának viszont csodálatos.


Forrás:badog.blogstar.hu
Tovább a cikkre »