HÍREK 173.

HÍREK 173.

„A kormány nagyon szeretné, ha a szülők hétfőn elengednék az iskolába a gyerekeket

„Február 29., hétfő ugyanolyan tanítási nap, mint az év más napja” – jelentette ki az M1 reggeli műsorában Sipos Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára. Eltekintve attól, hogy az év más napjai között azért előfordulnak olyanok is, melyek nem tanítási napok, Sipos itt arra próbálhatott utalni, hogy február 29-re a Facebookon tiltakozást szerveznek, a mozgalomhoz eddig már 26 ezer szülő csatlakozott.

A tiltakozás lényege, hogy aznap gyerekeik nem mennének iskolába. Az államtitkár azért aggódik, hogy ezzel „szétválasztás indulna” az iskolákban, pedig szerinte „minden gyermek egyforma, azért járnak iskolába, hogy tanuljanak”.

Különben is, szerinte a tiltakozásra, véleménynyilvánításra rengeteg más lehetőség is van, például ott az iskolaszék, meg a diákok „napi kapcsolatban lehetnek” a pedagógusaikkal. Hogy ez hogy jutott az eszébe, azt nem egészen értem, tudtommal a diákoknak pont most nem a pedagógusaikkal van bajuk.

Siposnak a tiltakozás szimbólumává vált kockás ingről is van véleménye. Szerinte”az öltözés ízlés dolga, a családok dolga”, akármit is jelentsen ez.” (444)

Hírdetés

Akkor, csak azért, hogy tudjuk, mi mennyi:

„Nappali rendszerű képzések A 2013/2014-es tanévben Magyarországon 1 millió 804 ezer gyermek és fiatal vesz részt óvodai nevelésben, nappali rendszerű oktatásban, képzésben. Közülük óvodai nevelésben 330 ezer gyermek részesül, az általános iskolai oktatásban 748 ezer, a középfokú oktatásban 502 ezer – ezen belül szakiskolákban több mint 113 ezer, középiskolákban 389 ezer – fiatal tanul, a felsőoktatási intézmények hallgatóinak száma pedig 224 ezer. Az idei tanévben az óvodába járó gyermekek száma 330 ezer fő, 10 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. A sajátos nevelési igényű gyermekek aránya változatlanul 2%. Az óvodapedagógusok száma 31 ezer fő, négyszázzal több, mint a 2012/2013-as tanévben. Az általános iskolai tanulólétszám a 2013/2014-es tanévben 748 ezer fő, közel 5 ezer fővel több, mint az előző időszakban. Az integráltan, valamint a gyógypedagógiai tanterv szerint külön oktatott sajátos nevelési igényű gyermekek száma – hasonlóan az előző tanévhez – majd 52 ezer fő, a tanulók közel 7%-a. Az általános iskolákban jelenleg 74 ezer főfoglalkozású pedagógus dolgozik, mintegy 2 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. A 2013/2014-es tanévben a középfokú oktatási intézményekbe beiratkozott tanulók száma együttesen 502 ezer fő, ami 7%-kal kevesebb, mint az előző tanévben.” (Oktatási adatok, 2013/2014, KSH, 2014. január)

Sajnos frissebbet nem találtam, de nem hiszem, hogy jelentősen módosultak volna az adatok. Akkor tehát, ha kivonjuk a képletből az ovisokat (talán nekik még nem kötelező kockás ingben járni) és a felsőoktatásban tanulókat, akkor az általános és középiskolai tanulók száma nagyjából 1 250 000 fő. Na, ebből nem megy suliba hétfőn 26 ezer. Ez kb 2%. S ennek a fele is azért, mert suliba nem menni jó.

Mindezt csak azért, hogy tudjuk: Bármennyire is szeretné elhitetni a média és az ellenzék, hogy a „pedagógus lázadás” mögött ott áll a többség, az a helyzet, egy klasszikus szavait idézve, hogy „egy lószart mama!”.

Miképpen kockás ingben sem jár a tanárok többsége. Puszi!


Forrás:badog.blogstar.hu
Tovább a cikkre »