HÍREK 144.

HÍREK 144.

„Magyar politikussal üvöltöztek az EP dán vitáján

A belga miniszterelnök apja bedurvult az Európai Parlament emberi jogi bizottsági ülésén. A levezető elnök, Gál Kinga kapta a nyakába a szidalmakat.

Ordítozásba torkollt az Európai Parlament (EP) emberi jogi bizottságának hétfői ülése, ahol a dán kormány menekültekkel szembeni kemény intézkedéseit kérték számon két dán miniszteren.

Menekültektől vagyont elkobozni?

Az EP arra volt kíváncsi, hogy miért kobozzák el a dán hatóságok a menedékkérők értékeit 1300 eurós értékhatár felett. Inge Stojberg, migrációért felelős miniszter úgy vélte, hogy a (valamivel több, mint 400 ezer forintnak megfelelő) összeg tisztességes, és egyébként már az 1990-es évek óta lefoglalják az érkezők bizonyos értéktárgyait, ha a menedékkérők rendelkeznek megfelelő forrásokkal. A személyes tárgyakkal egyébként is kivételt tesznek, és a befolyó bevételekből az ellátás költségeit fedezik. Náluk az az alapelv, hogy aki el tudja tartani magát, az maga állja a költségeket, most csak a dánokra is érvényes határt alkalmazzák.

Több képviselő mégsem értette, hogy milyen alapon terjesztik ki ugyanazt a plafont a menedékkérőkre, hiszen amíg a dánok dolgozhatnak, a menedékkérők nem. Azt is firtatták, hogy pontosan hogyan is használnák fel a lefoglalt értékeket.

A vagyonelkobzás mellett a koppenhágai kormánynak amiatt kellett magyarázkodnia, hogy miért tolnák ki három évre azt az időt, amely után a menedékkérőkhöz a családjaik is csatlakozhatnak. Ez csak az ideiglenes védelemben részesülőkre vonatkozik, és nemzetközi szinten is sokakat fogadtak be, ami anyagilag megterhelő volt, magyarázták dán részről.

Nem sok köze van hozzá az EU-nak

Botrány lett a vége

Hírdetés

Az ülés végén Louis Michel liberális képviselő, a belga miniszterelnök édesapja, kiakadt, mert szerinte másfél óra alatt nem zajlott le valódi vita vagy párbeszéd a jelenlévő dán miniszterekkel, és a botrányos eseménnyel az EP megalázta magát. Egyáltalán nem volt elégedett a dánok válaszaival: úgy gondolta, hogy több kérdésre nem adtak választ, miközben uniós alapértékeket sértenek.

Az ülést levezető Gál Kingát, a szakbizottság alelnökét tette felelőssé, amiért szerinte nem akart rendes vitát folytatni a dán szabályokról. „Felháborít, hogy az Európai Parlament a nevét adja egy szimulált vitához. Elfogadhatatlan! Amit rendezett, az nem egy demokratikus vita!” – torkollta le a fideszes EP-képviselőt. „Gál képviselőasszony, értem, hogy önnek kínos ezt hallani. Önnek nem tetszik, hogy Magyarországról beszélünk, nem tetszik, hogy Lengyelországról beszélünk, és az sem, hogy ma Dániáról beszélünk, mert önnek ez kényelmetlen.”

„Nem én határozom meg az időkeretet, nem én állítom fel a napirendet!” – vágott vissza a magyar politikus, aki a liberálisok svéd koordinátorával próbálta rendre utasíttatni Louis Michelt, majd berekesztette a már vége felé járó ülést, és a parlamenti frakciók koordinátorai elé utalta az ügyet, akik a napirendről döntenek.

A dán Ekstra Bladet tudósított az eseményről, az ülés felfokozott hangulatú lezárásáról itt nézheti meg a videót.

(A dánok egyébként kivételt kaptak az uniós bel- és igazságügyi politikából, vagyis az európai menekültügyi szabályozásnak csak egy kis része kötik őket. Ettől függetlenül a nemzetközi kötelezettségeiket (mint például a genfi egyezményt) tiszteletben kell tartaniuk, mondta az Európai Bizottságtól Steven Ryan ügyvivő osztályvezető.

Többek között az EU alapjogi chartája is vonatkozik rájuk, amit Cornelia Ernst német szélsőbaloldali képviselő szerint megsért a családegyesítési idő meghosszabbítása.)” (Index) 

Nézzék meg jól ezt az ordítozó, vén kretént. Aztán merevítsék ki a képet, vegyék le a hangot, és nézzék úgy. A pofáját. És úgy is tudni és érteni fognak mindent…

Amit nézni kell, itt látható:

Crise des migrants: Louis Michel se fâche contre le Danemark au Parlement européen

És mi is feltesszük!


Forrás:badog.blogstar.hu
Tovább a cikkre »