Himnusz kontra himnusz

A sajtómunkások, tévéguruk, jó román hazafiak és honleányok szerencsére éberen figyelik az eseményeket, és a megnyilvánulók elsöprő többsége szerint sajnos bármi megtörténhet, és bizony, bekövetkezhet egy valódi konfrontálódás Erdélyben is. Nem csoda, ha követelik Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter lemondatását, aki ott volt a ljubljanai hokimeccsen a szurkolókkal, (egy kalap alatt) bújt meg a stadionban és nem akadályozta meg a borzasztó esemény bekövetkeztét, a nem létező, de úgynevezett Székelyföld úgynevezett himnuszának eléneklését.

A szociáldemokrata pártelnök Marcel Ciolacu szerint is „tűrhetetlen provokáció” volt a danolás. A Nemzeti Liberális Párt alelnöke, Adrian Cozma azt követelte, hogy a miniszterelnök váltsa le Tánczost, mert megalázta Romániát. (Még jó, hogy nem perdült táncra Ljubljanában a dalt hallván.) Sorin Grindeanu közlekedési miniszter gyalázatosnak nevezte, hogy a román válogatott magyar nemzetiségű tagjai román mezben énekelték el az úgynevezett székely himnuszt. Ha csak gatyában teszik, esetleg nem lett volna akkora nagy bűn. Kérte a sportminisztert, Novák Károly Eduárdot is – No halld meg, Eduárd! / Átok fejedre minden dal, / melyet zeng székely száj –, hogy büntesse meg a játékosokat, mert aki nem tiszteli Romániát, nincs mit keresnie piros-sárga-kék mezben. Ha győztek volna a játékosok, akkor tán nem haragudna annyira. (Így viszont Novák is megérdemelne egy leváltást!)

Az AUR-nak is kapóra jött a Románia szétszaggatását is okozható himnuszéneklés, mert mostanában nemigen van, aki ellen harcoljanak, mert az orosz invázió miatt a COVID-ra nem kíváncsi senki. A Moldovával történő egyesülés sem kezdvező téma, mert egy friss CBS Research közvélemény-kutatás szerint arra, hogy Moldova váljon-e Románia részévé, a lakosság csekély 35,2 százaléka szavazna igennel. A történtek az AUR társelnökéből, George Simionból olyan dührohamot váltottak ki, hogy nekiesett Csoma Botondnak, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetőjének, aki védte a hokisokat. Kár, hogy nem volt nála egy hokibot, mert akkor adott is volna egyet-kettőt neki.

Hírdetés

A románok bizonyára azért tartják elfogadhatatlannak az úgynevezett székely himnuszt, mert értik is a szövegét. A székelyek benne persze szimbolikusan fogalmaznak, mikor olyanokat énekelnek, hogy: „Vezesd még egyszer győzelemre néped, / Csaba királyfi, csillagösvényen.” Pedig biztosan, nem az égi utakon, hanem autópályán, az autonómia irányába szeretnék, ha egy újabb Csaba királyfi vezetné őket. És még a vége is egy felkérés: „Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk.” Erre biztosan a magyarok istenét ösztökélik. 

De minderre csattanós választ ad például az egyesülés hórája, amely felszólítja mindazokat, akik Románia ellenségei, hogy „Vesszenek az országból”. Azt is meg lehetne zenésíteni, amit futballszurkolók szoktak kiabálni, hogy: Kifelé a magyarokkal az országból – és versenyt lehetne énekelni a székely himnusszal.  De a román himnusz sem rossz felelet, mikor imígyen szól: „Ébredj fel, ó, román, ébredj halotti álmodból, / Melybe süllyesztettek barbár zsarnokok.” Akik persze magyarok voltak. 

A székely himnusz eléneklésének veszélyét úgy lehetne csökkenteni, ha a román válogatottban csakis román nemzetiségűek lennének. Amikor Románia első labdarúgó-mérkőzését vívta Jugoszláviával, és nyert 2–1-re (száz évvel ezelőtt), mindössze egyetlen román nemzetiségű futballista játszott a csapatban. A többiek magyarok, svábok és zsidók voltak. Utána lassan megváltozott a helyzet, de sajnos nem jóra, a romániai klubcsapatokban már ismét alig vannak románok, és magyarok is csak elvétve.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »