Hillary Clinton nyerte az első szavazást

Hillary Clinton nyerte az első szavazást

Magyar idő szerint reggel hat órakor köszönt be a szavazás napja a keleti-parton az Amerikai Egyesült Államokban, és percek alatt megvolt az első szavazás, sőt, eredményt is hirdettek ebben a szavazókörben. New Hampshire államban ugyanis a száz embernél kisebb lélekszámú településeken engedélyezett az éjféli szavazás, és a helyi törvény értelmében bezárhat a szavazókör, amikor mindenki leadta a szavazatát, vagyis nem kell megvárni az esti urnazárást.

Hírdetés

A hétfő este nyilvánosságra hozott, a keddi választás előtti utolsó felmérés szerint kilencven százalék az esélye annak, hogy Hillary Clinton lesz az Egyesült Államok következő elnöke.

A kanadai határtól nem messze lévő Dixville Notchban már hagyománya van az éjféli szavazásnak (1960-ban tartották az elsőt), és idén a CNN kamerái is közvetítették az eseményt. A településen a hat évvel ezelőtti népszavazás szerint 12 ember élt, most nyolcan regisztráltak a voksolásra.

Éjfél után egy másodperccel, kamerák és fényképezőgépek előtt történt meg az első szavazás, és a szavazópolgár „elizgulta” a dolgot, mert elsőre nem tudta az urnába juttatni a voksát. Utána gyorsan leszavazott mindenki (a voksolók fele a számlálóbizottságban foglalt helyet), így két perc után be is zárhatott a szavazókör. Pár perc múlva megvolt a hivatalos eredmény: Hillary Clinton 4 voks, Donald Trump 2, és egyet kapott a libertariánus jelölt, Gary Johnson is. Sőt, egyvalaki olyan nevet tartana alkalmasnak Amerika 45. elnökének, aki nem is volt a szavazólapon. Ez a választópolgár egyszerűen felírta Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó nevét a szavazólapra – erre egyébként a törvények lehetőséget adnak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »