Hillary Clinton kijátszotta arizoniai ütőkártyáját

Hillary Clinton kijátszotta arizoniai ütőkártyáját

A közelgő amerikai elnökválasztás republikánus és demokrata párti elnökjelölt-aspiránsai Iowa szövetségi államot járják a hétvégén, hogy a hétfőn este kezdődő első hivatalos jelölőgyűlés előtt még mindenkit megpróbáljanak mozgósítani és maguk mellé állítani.

A hárommillió lelket számláló, középnyugati államba utazott a republikánus Donald Trump, Ted Cruz, Marco Rubio, valamint a demokrata Hillary Clinton és Bernie Sanders is.

Trump és Rubio támadtak

Az üzletember Trump, aki nagyon látványosan, a saját nevét viselő magánrepülőgépével érkezett valamennyi kampánygyűlésére, ismét Ted Cruzt, a texasi szenátort támadta, azzal a már többször hangoztatott állításával, hogy Cruz szerinte jogilag nem is lehetne elnök, mert Kanadában született.

Cruz tartózkodott vetélytársai megtámadásától, inkább arra biztatta a választókat, hogy hétfőn menjenek el voksolni. „Ez a ti időtök, a döntés ideje” – mondta a texasi aspiráns egy nagygyűlésen.

Marco Rubio floridai szenátor viszont szintén pártbéli vetélytársaival vitatkozott.

Hírdetés

A fegyverek ellen

A demokrata pártiak közül Hillary Clinton volt külügyminiszter a szombati kampánygyűléseken a fegyverviselés és -forgalmazás szigorítása mellett érvelt. Segítségére volt ebben Gabrielle Giffords volt arizonai kongresszusi képviselő, akit 2011-ben egy tömegmészárláskor lelőttek, de csodával határos módon életben maradt. Giffords még mindig nem tud tökéletesen beszélni, ezt Ames városában, az Iowai Állami Egyetemen tartott nagygyűlésen közölte is: „Nehezemre esik a beszéd. De januárban, jövő januárban, csak ezt a két szót akarom mondani, Madame President (elnök asszony).”

A sokakat könnyekig megható jelenet alatt Gabby Giffords és Hillary Clinton mögött ült az emelvényen Mark Kelly, Giffords férje, aki űrhajós, valamint Bill Clinton volt elnök, Hillary Clinton férje, és lányuk, Chelsea Clinton.

Trump és Clinton vezet

Az előválasztás startpisztolyának is tekinthető iowai jelölőgyűlés finisében természetesen egymást követik a közvélemény-kutatások. A legfrissebbet szombaton késő este tették közzé. A Des Moines Register-Bloomberg Politics közös felmérése szerint a republikánus táborban Donald Trump vezet, huszonnyolc százalékos támogatottsággal. Őt Ted Cruz követi, akire a megkérdezettek huszonhárom százaléka szavazna, a harmadik helyen a floridai Marco Rubio áll, tizenöt százalékos támogatottsággal, s őket követi Ben Carson sebészprofesszor, akit a megkérdezett választók tíz százaléka látna szívesen a republikánusok elnökjelöltjeként. A demokrata párti elnökjelölt-aspiránsok élén Hillary Clinton támogatottsága a legnagyobb, negyvenöt százalékos, de Bernie Sanders vermonti szenátor csaknem teljesen felzárkózott, a választók negyvenkét százalékának rokonszenvét bírja.

Az amerikai elnökválasztás előválasztási folyamata a hétfői iowai jelölőgyűléssel kezdődik meg. Az ötven szövetségi állam közül tizennégyben jelölőgyűléssel (caucus), harminchatban előválasztással (primary) döntenek a küldöttekről, akik majd az elnökjelölt személyét szavazzák meg a pártok nyári elnökjelölt-állító konvencióján.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »