Hihetetlenül felment néhány alapvető élelmiszer ára

Hihetetlenül felment néhány alapvető élelmiszer ára

Mint a forgószél, úgy söpört végig a magas infláció a boltokon, az árdrágulás szinte az összes élelmiszert érintette, legfőképpen azonban az alapvető élelmiszerek magasabb árait érezte meg a pénztárcánk.

Sok uniós országnak sikerül kordában tartania az inflációt, köztük Szlovákiában is. Nálunk már közel egy éve fokozatosan csökkennek a riasztó számok, amelyek csúcspontja az élelmiszerek esetében a 30 százalékos küszöböt nyaldosta, a legfrissebb januári adatok szerint az 5 százalékos küszöb alá estek.

Ez a tendencia már a boltokban is megfigyelhető, már nem a szemünk előtt emelkednek az árak és már árstabilitásról is beszélhetünk.

Másrészt viszont, ha sikerült is némileg megszelídíteni az inflációt, a kétéves tombolása kész katasztrófát hagyott maga után, és nem várható, hogy a termékárak a válság előtti szintre térnének vissza.

2021 augusztusától, amikor az első áremelkedések jelentkeztek, több alapvető élelmiszer ára jelentősen megemelkedett, például a kenyéré, a húsé, a tejé, az olajé és a tojásé is.

A kenyér ára például, amely nélkül szinte elképzelhetetlen a szlovákiai háztartások rendszeres bevásárlása, kilónként 80 centtel drágult, a teljes kiőrlésű kenyéré pedig akár 1,50 euróval is, a kifli ára pedig akár 65 százalékkal is drágább lett azóta.

A húsárak változását is nagyon megérezte a szlovákiai háztartások pénztárcája. A csirkehús több mint egy euróval, a sertéshús két euróval, a marhahús pedig három euróval is drágább lett kilónként  2021 augusztusa óta. Hasonló mértékben drágult a kolbász, a szalámi és a sonka ára is. A fagyasztott hal és a halfilé is több mint két euróval drágább lett.

Hírdetés

Jelentős drágulás figyelhető meg a tej és a tejtermékek, a joghurt és a tejföl esetében is, a tej kétszer olyan drága lett, a tejtermékek ára pedig többszörösen is magasabb.

Ugyanez vonatkozik az ömlesztett sajtokra is. A kemény sajt viszont csaknem négy euróval drágult kilogrammonként.

Az olajok esetében az olívaolaj ára emelkedett meg kiugróan. Míg két éve 5,30 eurót fizettek a vásárlók egy félliteres kiszerelésért, ma már majdnem nyolcat. A növényi olaj ára 70 centtel lett drágább, de ennél jelenleg árcsökkenés figyelhető meg, hiszen az infláció csúcsán egészen négy euróig kúszott fel az ára.

De a tojások árcédulájának láttán is megállhat bennünk az ütő, ezek ugyanis még egyszer annyiba kerülnek, mint két évvel ezelőtt.

Felfelé és lefelé ingadozás figyelhető meg a zöldségeknél és a gyümölcsöknél is, ebben az esetben azonban nagy szerepe van a szezonalitásnak is.

A legnehezebb lépés még előttünk van

A szakemberek szerint az infláció idén eléri a szokásos szintet. „Arra számítunk, hogy a 2024-es évben lényegesen alacsonyabb inflációnak leszünk tanúi, mint az elmúlt két évben. Ha a jelenlegi információkra támaszkodunk, akkor az áruk és szolgáltatások idei áremelkedése a becslések szerint három százalék körül lehet, vagy még ennél is kevesebb” – fűzte Eva Sadovská, a WOOD & Company elemzője.

Bár az év során jelentősen csökkent az infláció Szlovákiában (és az eurózónában is), még mindig nem nyertünk.

Az inflációs cél feletti egy-két százalékos célvonal jelenti a legnagyobb kihívást, különösen a nyersanyagpiacok volatilitása vagy a bérinflációs nyomás miatt” – jelentette ki a Matej Horňák,  a Szlovák Takarékpénztár elemzője.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »