Hihetetlen saskaland Magyarországon

Hihetetlen saskaland Magyarországon

Természetvédelmi együttműködés eredményeként engedtek szabadon szerdán két fokozottan védett, felgyógyított parlagi sast a Hortobágyon.

„A sasok elrepültek, a szabadon engedésük a természetes élőhelyükön sikeres volt” – nyilatkozott Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője.

A két madár története különleges volt:

  • a fiatalabbik sast a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatóságához vitték be, miután kimerült állapotban találtak rá Somogyvámos közelében. Nem volt rajta sérülés, a tünetek egyértelműen mérgezésre utaltak. A madarat átszállították a Fővárosi Állat- és Növénykertbe, ahol jól reagált a kezelésre és gyorsan felépült.
  • az idősebbik sast Orosházán találták röpképtelen állapotban, és a közeli Szegedi Vadasparkban kapott állatorvosi ellátást, így sikeresen felgyógyult.
  • A két sast a Jászberény melletti Sasközpontban engedték szabadon,

    Hírdetés

    amely a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozik.

    A védett madarak mérgezése gyakori, a komoly probléma abból adódik, hogy

    más állatoknak szánt mérgezett csalétkekből a sasok is esznek.

    Veszélyes a sasokra a közúti forgalom is, de gyakran ütköznek távvezetékekkel. A sasállomány védelme nagyon fontos, a parlagi sas Eurázsiában honos, és az európai állománya kétharmada Magyarországon fészkel.

    A fővárosi állatkertben jelentős mentőmunka folyik, évente 1500-2000 állat életét mentik meg, 2018-ban pontosan 1807-ét. Ebből évente tízes nagyságrendben kell sasokat menteni, a parlagin kívül réti sasokat is. Nemcsak mérgezéssel érkeznek, hanem traumás állapotban, vagy áramütés után is.

    A két madarat a Balaton-felvidéken és Orosházán találták, de a Hortobágyi Nemzeti Parkban engedték szabadon. Ez nem okoz problémát, a szóvivő elmagyarázta: ez a táv nem okozhat nekik problémát, ha vissza akarnak repülni oda, ahol megtalálták őket. Az a fontos, hogy olyan helyen engedjék szabadon az állatokat, amely élőhelyként tud szolgálni nekik, és könnyen boldogulni tudnak. A szabadon engedésük után még hosszú ideig nyomon követik őket, hogy a madárvédők segíteni tudjanak nekik, ha kell.


    Forrás:infostart.hu
    Tovább a cikkre »