Hihetetlen erővel kel új életre a természet a tűz után Ausztráliában – KÉPEKKEL

Hihetetlen erővel kel új életre a természet a tűz után Ausztráliában – KÉPEKKEL

Ausztráliában gyakoriak a nyári bozóttüzek, de idén katasztrofális mértékűvé váltak. Mindeddig 29 halálos áldozatot követelt a tűz, országszerte több mint 2500 otthon lett a lángok martaléka és mintegy egymilliárd nagyobb állat pusztult el.

Ott, ahonnan a tűz már elvonult, máris utat talál magának az élet. A képek tanulsága szerint friss hajtások borítják a megperzselt fák törzsét.

Jó hír érkezett a híres sárkányfenyőkről (Wollemia nobilis), amelyek túlélték a dinoszauruszokat, de félő volt, hogy az Ausztrália-szerte pusztító bozóttüzek végzetesek lehetnek számukra.

A különleges, veszélyeztetett faj a kelet-ausztráliai Wollemi Nemzeti Parkban, Sydneytől észak-nyugatra nő.

Hírdetés

A környéken tomboló tűz a Wollemi Nemzeti Parkban is hatalmas pusztítást végzett, de

a tűzoltóknak hála, a sárkányfenyőket sikerült megmenteni a levegőből szétszórt oltóanyag és egy öntözőrendszer segítségével.

Ahogy a tűz közelített a sárkányfenyők élőhelyéhez, a tűzoltók működésbe hozták az öntözőrendszert, és a levegőből helikopterrel és repülővel is oltották a tüzet a környéken.

„Néhány fa elégett, de a faj többi példánya megmenekült a tűzvésztől” – jelentette be szerdán Matt Kean, Új-Dél-Wales környezetvédelmi minisztere.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »