Hihetetlen, de igaz: lelki oka van a legtöbb bőrbetegségnek

Ahogy a legtöbb komoly betegségnek, úgy a bőrgyógyászati betegségek hátterében is komoly lelki okok állhatnak. Szerencsére manapság már az orvostársadalom is kezdi felismerni az összefüggéseket és nem csak külsőleg kezelik a problémát.

A bőr nem csak egy elsődleges külső védőrétege az emberi testnek, annál sokkal több tartalommal bír. Nem csak komoly betegségeket jelezhet, de mélyen eltemetett lelki traumák is felszínre törhetnek bőrünkön keresztül. Előbbinél egyfajta vészcsengőként működik és orvosok szerint a baj már nem elhanyagolható, ha bőrön is feltűnnek az első jelek – írja a bien.hu.

Természetesen nem kell minden egyes mitesszerednek megtalálnod a lelki hátterét, sem a bőrtípusodban keresni gyerekkori traumáidat, de egy-egy durvább tünet már adhat okot a belső munkára. A bőr és az idegrendszer magzatkorunktól kezdve ugyanazon sejtlemezből fejlődik ki és életünk során is megmarad egymásra gyakorolt hatásuk. A legtöbb bőrbeteg szomatizál, a bőrbetegségek pszichoszomatikus eredetűek, vagyis a szervezet testi tünetekkel jelzi a probléma állapotát.

A bőrt tekinthetjük egyfajta reakciónak. Rezonál belső állapotunkkal, majd a felszínre hozza azt, ami belül van. Probléma esetén, akár egy kitörni vágyó vulkán működik. Amikor pedig már szembesülünk a testi tünetekkel, ott már nagy a baj. Pszichológusok szerint az ekcéma és pikkelysömör, például a rossz anya-gyerek kapcsolatra vezethető vissza.

Hírdetés

Az Egyesült Államokban végzett, lelki tényezők szerepét vizsgáló kutatásban kifejezetten bőrbetegeken tesztelték a tudatos jelenléten alapuló mindfulness pszichoterápiát. Az eredmények azt mutatták, hogy esetükben sokkal hosszabbra nyúlt a tünetmentes időszak. Szerencsére egyre több bőrgyógyász és allergológus von be pszichoterápiát is a kezelésbe és az eredmények azt bizonyítják, hogy sokkal gyorsabb és hatékonyabb a gyógyulás. 

Bőrünk bársonyossá, simává és simogatóvá tud válni, illetve a bőr érintése nagyon is erősen és közvetlenül hat az ember lelkiállapotára. Aki gyermekkorában megfelelő mennyiségű, szeretetteljes testi kontaktust, simogatást kapott, számára a testi érintés mindig a szeretetet és biztonság érzését hozza vissza. Szinte egyetlen szerv sem reagál olyan gyorsan a lelki terhekre, mint a bőr, s általa a haj.

Bőrünk beszédesen mutatja, ha szégyenünkben elpirulunk, félelmünkben elsápadunk, különféle hatásokra hólyagok, vagy pikkelyek keletkeznek rajta. Ha sok stressznek vagyunk kitéve, megszaporodhatnak pattanásaink, ha nem tudunk eleget pihenni, bőrünk beszürkül, karikák jelennek meg a szemek alatt. Extrém nagy megterhelés, vagy hosszantartó, folyamatos stressz hatására bőrünk nem tudja táplálni a hajhagymákat, ami növeli a hajhullás kockázatát.

Hosszantartó, súlyosabb bőrbetegség esetén elkerülhetetlen, hogy belül is rendet tegyünk, mely által csökkenhetnek a kellemetlen tünetek. Mivel a legtöbb bőrbetegség valamilyen belső vívódást, vagy annak elnyomását szimbolizálja, érdemes megérteni, milyen személyiségjegyek jellemzik a súlyosabb bőrbetegeket:

Természetesen a fenti sémát nem lehet mindenkire, minden tünetre ráhúzni, de fellépő tünetek esetében, mindenképpen érdemes önvizsgálatot tartani.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »