Hidegzuhanyként érte a német autóóriásokat Trump bejelentése

Hidegzuhanyként érte a német autóóriásokat Trump bejelentése

Gyengültek a nagy német autógyártók részvényei, miután Donald Trump 35 százalékos importvámot ígért az amerikai eladásokra. Trump azok ellen a cégek ellen kelt ki, amelyek Mexikóban nyitnak új gyárakat az Egyesült Államok helyett.

A BMW-nek az USA a második legnagyobb piaca Kína után, és a cég itteni befektetése már a 7 milliárd dollárt is meghaladja, de Donald Trumpnak ez sem elég. A megválasztott amerikai elnök azt akarja, hogy a nagy német járműcégek csak itt gyártsák az itt eladott autókat – különben brutális vámot vet ki rájuk.

„Nem hagyhatjuk, hogy a cégek itt hagyják Amerikát, kirúgják minden dolgozójukat, átköltözzenek Mexikóba, legyártsák a terméküket, és aztán visszaküldjék ide adózás nélkül. Jelentős határadót vetünk ki az ilyen cégekre. Felépíthetik az autógyártó üzemeiket, és el is adhatják az autóikat, de 35 százalékos importvámot fognak fizetni” – jelentette ki a megválasztott amerikai elnök.

Hírdetés

A hírre esni kezdtek a nagy német autógyártók részvényei: a BMW 0,85, a Volkswagen 1,07, a Mercedest gyártó Daimler pedig 1,54 százalékos gyengülést könyvelhetett el a frankfurti tőzsdén.

„A szabadkereskedelem valóban veszélyben van. De Európában és különösen Németországban mindenki tudja, hogy exportországként az USA-nak nagyobb a mozgástere. Az övék a nagyobb piac és az erőteljesebb belföldi gazdasági aktivitás. Nem annyira exportfüggők, mint Németország. És ha szorítanak egyet a satun, nincs más választásunk, mint engedelmeskedni, különben gond lesz a német munkahelyekkel” – nyilatkozta Robert Halver, a Baader Bank vezető tőkepiaci elemzője.

A következő három évben a BMW, a Mercedes és a Volkswagen is új üzemeket nyit Mexikóban; a beruházások együttes értéke 4,5 milliárd dollár.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »