„Hidegvérrel daraboljuk fel Csehszlovákiát!”

„Hidegvérrel daraboljuk fel Csehszlovákiát!”

El kell tüntetni ezt a néprajzl és földrajzi szőrnyszülöttet (budapesti tudósítónk telefonjelentése, London).

El kell tüntetni ezt a néprajzl és földrajzi szőrnyszülöttet (budapesti tudósítónk telefonjelentése, London).

A Reuters iroda parlamenti szolgálata jelenti: Ifjabb Henderson Artúr munkáspárti képviselő a jövő csütörtökön Budapestre utazik, ahol Horthy Miklós kormányzó és Darányi Kálmán miniszterelnök fogadják. Henderson találkozni fog más politikai vezetőkkel is, akikkel szintén kisebbségi és dunai kérdésekről folytat majd eszmecserét. Budapestről Prágába megy ifj. Henderson, ahol Benessel és Hódzsával a szudétanémet kérdésről tanácskozik. Pária.

A francia sajtó egy része világosan és erélyesen rámutat arra, hogy Franciaország valóságos öngyilkosságot követne el, ha Cseh-Szlovákia, „e kisebbségi mozaikállam” területi épségének védelme érdekében háborúba keverednék. A Petit Bleu így ír:

— Európa békéjét csak úgy lehet biztosítani, ha Csehország megszűnik létezni. Élet és halál kérdése ez. Ha el akarjuk kerülni a háborút, le kell rombolni Csehszlovákiát!

— Nyers őszinteséggel ki kell mondanunk a jelszót: Tüntessük el a térképről ezt a politikai, néprajzi és földrajzi szörnyszülöttet. Hidegvérrel daraboljuk fel Csehszlovákiát. Ennek az országnak a megszűnése kikerülhetetlen szükségszerűség, amely vagy békés utón vagy háború révén fog bekövetkezni.

Hírdetés

— A békeszerződések szörnyszülöttei közt kétségtelenül Csehszlovákia a legmenthetetlenebb. Eltűnése az európai légkör nemremélt megenyhülését eredményezné s a keleteurópai népek átcsoportosulása révén a békét 50 évre biztosíthatná.

— Természetes dolog, hogy Magyarországhoz vissza kell csatolni — írja tovább a Petit Bleu — az egymillió főnyi csehszlovákiai magyar kisebbséget és teljesíteni kell a tótok óhaját, akik vissza akarnak térni Szent István birodalmába. Igazságot szolgáltatunk ezáltal Magyarországnak, amellyel szemben as 1919. évi szerződések felháborító és érthetetlen igazságtalanságot követtek el.

— Csehszlovákiának viselnie keli a reáháruló rettenetes felelősség terhét és meg kell fizetnie azokért a bűnökért, amelyeket megteremtői követtek el.

— Csehszlovákiát hidegvérrel fel kell áldoznunk az európai béke és biztonság érdekében.

A Le Temps hasábjain Barthelemy, a legkiválóbb francia jogi szaktekintélyek egyike nagy cikkben mutatja ki, hogy Franciaországot a szerződések maguk se kötelezik arra, hogy Prága kedvéért öngyilkosságot kövessen el. Csehszlovákia fegyveres támogatása katonai szempotból teljesen kilátástalan és Franciaországra romlást hozó vállalkozás lenne.

MAKÓI ÚJSÁG, 1938. április 15.

Hunhír.info


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »