Hidegvérének köszönhetően kétszer is megmenekült a halál torkából az „igazi 007-es”

Hidegvérének köszönhetően kétszer is megmenekült a halál torkából az „igazi 007-es”

A barátai által csak Dickként emlegetett Richard Mallaby, a Special Operations Executive (SOE, Különleges Hadműveletek Végrehajtó Egysége) jókedélyű ügynöke nagy szerepet játszott abban, hogy Olaszország a második világháború végén feltétel nélkül kapitulált. Mallaby pénteken Toszkánában poszthumusz elismerésben részesül.

A titkos ügynök segített a fegyverszüneti megállapodás tető alá hozásában 1943-ban, Mussolini hatalomból való eltávolítását követően, két évvel később pedig a háború utolsó hónapjaiban szerepet játszott abban, hogy 800 ezer német katona megadta magát – olvasható a The Telegraph honlapján. Nem kizárt, hogy a részben a tengelyhatalmakkal szembeni ellenállási mozgalmak megerősítésére, valamint felderítő- és szabotázsakciók véghezvitelére létrehozott SOE által beszervezett Mallaby titkos küldetései inspirálhatták a haditengerészeti hírszerzőként is szolgált Ian Fleminget James Bond alakjának megalkotásában (Fleming testvére, Peter is részt vett különleges akciókban) .  

Gianluca Barneschi olasz ügyvéd, történész 20 éven át kutatta Mallaby életútját. „Amikor ejtőernyőjével Olaszországban landolt, fogkrémes tubusban tárolta a titkos kódokat, valamint egy, rádiójához felhasznált kristályt. Dick egy nagyon bátor angol volt. A küldetései hihetetlenek voltak, remek filmet lehetne belőlük készíteni” – magyarázta Barneschi. A kutató volt az, aki kérvényezte, hogy évtizedekkel később hivatalosan is ismerjék el a brit ügynök bátorságát. „Ironikus, hogy az olaszok többet tudnak Mallabyról, mint a britek” – mondta Colonel Lindsay MacDuff római brit védelmi attasé.

Mallaby kalandjai 1943 augusztusában kezdődtek, amikor egy éjjel ejtőernyőjével Észak-Olaszország felett kiugrott egy Halifax bombázóból, és a Comói-tavon landolt. A szőke haja és kék szeme miatt az Olaf álnevet viselő férfi volt az első brit, akit a SOE Olaszországba küldött. A 24 éves ügynöknek az volt a feladata, hogy kapcsolatba lépjen antifasiszta partizánszervezetekkel, ám az olasz kémelhárító szervek a nyomára akadtak, és letartóztatták.

Az olaszok a készletei átkutatásával számos terhelő bizonyítékot találtak, többek között kivájt zseblámpaelemekben tárolt negatívokat, a vezeték nélküli készülékéhez felhasznált kristályt pedig egy borotválkozó ecset fogantyújába rejtette. A későbbi Bond-filmek valós hajmeresztő akciókban részt vevő előfutára búvárruhát viselt civil öltözéke alatt, egy kés pedig a karjához volt szíjazva. Az ügynököt megverték kihallgatás közben, és félő volt, kémtevékenysége miatt le is lövik.

Mivel azonban Olaszország néhány héttel Mussolini megbuktatását követően már a háborúból való kilépés módozatait kereste, a hatóságok úgy gondolták, az olaszul folyékonyan beszélő férfi képességeit hasznosítani lehetne. A képzett rádióst kiengedték a fogságból, és kulcsszerepet játszott a Pietro Badoglio vezette új olasz kormány, valamint az Algírban székelő angolszász erők közötti kapcsolattartásban.

Hírdetés

Rómában a Majom fedőnevű titkos kommunikációs csatornán kódolt üzeneteket küldött Algírba, az onnan érkezett üzeneteket pedig dekódolta. Ahogy a német csapatok kezdték átvenni a terület feletti irányítást, Mallaby elkísérte Badogliót és III. Viktor Emánuel királyt Rómából Pescarába, majd onnan a szövetséges megszállás alatt álló Brindisibe. A fiatal ügynök a szeptemberben életbe lépett fegyverszünet tető alá hozásában játszott szerepéért megkapta a Hadikeresztet, mivel az indoklás szerint „rendkívüli hidegvére és  feladata iránti áldozatkészsége” nélkül a szövetséges erők olaszországi partra szállása talán egy még mindig ellenséges ország területén történt volna meg.

Mallaby 1945-ben újfent akcióba lépett. Svájcból a fasiszták uralma alatt álló, észak-olaszországi Salói Köztársaságba utazott, ahol azonban villámgyorsan elfogták, majd az SS kihallgatásnak vetette alá. Bár megint csak kevésen múlott, hogy nem kivégzőosztag végzett vele, végül kulcsszerepet kapott a szövetségesek és Karl Wolff tábornok, az SS olaszországi erőinek főparancsnoka közötti tárgyalások során (ez volt az Operation Sunrise, vagyis a Napfelkelte hadművelet), amely végül 1945 májusában az olaszországi német erők megadásához vezetett.  

„Mallaby a megfelelő ember volt, a megfelelő helyen, a megfelelő időben, a háború során két alkalommal is. Mindkétszer, amikor letartóztatták, akár le is puffanthatták volna” – mondta Barneschi, aki reméli, talál egy brit kiadót a történet megjelentetéséhez. Mallaby pénteken a toszkánai, Siena mellett található Asciano városában kapja meg poszthumusz kitüntetését. A férfi itt töltötte ifjúkori éveit. A város polgármestere három gyermekének, Richardnak, Caroline-nak és Elizabeth nyújt át egy aranyérmét édesapjuk háború során játszott szerepének elismeréseként.   

Mallaby Ceylonban (Sri Lankán) született, ám családjával még kisgyermek korában Olaszországba költözött, miután az apja örökölt egy Villa Poggio Pinci néven ismert ingatlant. A fiú egy helyi olasz iskolába járt, ahol vakmerőségéről vált ismertté. Az anyák megtiltották gyermekeiknek, hogy a kis Richarddal játsszanak, aki a biciklijével képes volt akár egy híd mellvédjein is haladni. Amikor kitört a második világháború, közlegényként bevonult a devonshire-i ezredbe, majd egy kommandós egység tagjaként Tobrukban, Észak-Afrikában is megfordult, mígnem 1942 januárjában csatlakozott a SOE-hoz. A titkos szervezet illetékeseit azonnal meggyőzte kiegyensúlyozott hidegvérűségével. Mallaby 1981-ben, 62 évesen hunyt el Veronában.  

Magazin


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »