Hideglelés a Fehér Ház mozitermében

Hideglelés  a Fehér Ház mozitermében

Horrorfilmbe illő kultúrtörténeti csemegére bukkant egy újságíró: egy fehér házi bejegyzés tanúsága szerint John Fitzgerald Kennedy és felesége egy héttel a dallasi merénylet után megnézte fiuk születésnapi házimoziját.

Nem mindennapi rejtélybe botlott Matt Novak. Az amerikai elnökök filmfogyasztási szokásait fürkésző újságíró olyan bejegyzésre akadt, amely szerint egy héttel Kennedy elnök meggyilkolása után a halott elnök a feleségével, Jackie Kennedyvel megnézte fiuk, a kis John korábbi születésnapi házi felvételét a Fehér Ház mozitermében. – Sose voltam híve a Kennedy-gyilkosság köré szőtt összeesküvés-elméleteknek… de ez az egészen elképesztő felfedezés tuti újabb olajat önt majd a tűzre – írta a Gizmodo közéleti hírportálon megjelent cikkében Novak. A Fehér Ház mozitermében minden elnök alatt vezettek egy olyan naplót, amelyben tételesen lejegyezték, mikor milyen filmet vetítettek ott, ki volt jelen ezeken, külön rubrikában jelezve, ha az elnök vagy a first lady is személyesen megtekintette az alkotást. Ez nem volt másképp Kennedy idején sem, a hiteles naplóoldalon ott virít az 1963. november 29-i dátum, beikszelve rajta JFK és Jackie neve, s a széljegyzet szerint húsz fő volt még jelen az ifjú John születésnapi házi felvételének vetítésén.

A mozigépész naplója. Sárgával van kiemelve a november 22-i vetítés Fotó: gizmodo.com

Hírdetés

Novak leszögezte, a Kennedy-naplóhoz fehér házi forrásból jutott, és a dokumentumot az akkori mozigépész, Paul Fischer vezette saját kezűleg. Külön érdekesség, hogy a bejegyzés annak ellenére éktelenkedik ott, hogy alatta jól olvasható, JFK-re november 22-én a texasi Dallasban rálőttek és életét vesztette. Az elnök neve mellett közben ott virít a „részt vett” jelzés.

Az enyhén szólva is hátborzongató ügyet tovább árnyalja, hogy Fischer mozigépész 2007-ben, a felesége 2013-ban, míg fiuk 2011-ben elhunyt, s Novak hiába próbálta felkutatni még élő lányukat, képtelen volt elérni. Egyetlen magyarázatként arról spekulált, talán elképzelhető, hogy Kennedy helyett egykori alelnöke, az akkor már elnök Lyndon B. Johnson ugrott be JFK helyett, és ezt jegyezte fel a gépész is. Igen ám, de mennyire életszerű, hogy egy héttel a merénylet után Kennedy felesége – aki a feljegyzés szerint szintén megjelent – az új elnökkel és húsz vendéggel az oldalán beül fia korábbi születésnapi kisfilmjére? Nem igazán! Arra viszont jó, hogy egy újabb titokzatos dologgal bővüljön a JFK-saga.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 11.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »