Hidegháború 2.0: Obama 35 orosz diplomatát utasított ki

Barack Obama az amerikai elnökválasztásba történő beavatkozás és hackertevékenység miatt szigorított az USA orosz-ellenes szankcióin, és hat orosz magánszemélyt valamint öt orosz jogi személyt feketelistára tett.

 

Egyúttal 35 kémkedéssel és hackeléssel megvádolt orosz diplomatát nevezett meg „persona non grata”-ként (nem kívánatos személy latinul) és utasított ki az Egyesült Államok területéről.

 

A kiutasított személyeknek a bejelentéstől számítva 72 órájuk van, hogy elhagyják az USA-t családjukkal együtt.

 

A BBC.com úgy tudja, hogy Barack Obama azért döntött a szankciók szigorítása mellett, mert hitelt ad a CIA azon vádjainak, miszerint az oroszok beavatkoztak az amerikai elnökválasztás menetébe Hillary Clinton demokrata elnökjelölt rovására – bár erről az amerikai hírszerzés nem tudott bizonyítékot bemutatni.

Hírdetés

 

A szankcionált jogi személyek között szerepel az orosz hírszerzés (FSB) és a Felderítő Főcsoportfőnökség (GRU) is, közös hírszerzőtevéknységre aligha lehet tehát számítani a jövőben.

 

„Ezek az intézkedések nem az utolsók, amiket meghozunk Oroszország agressziójának megállítása érdekében. További intézkedésekkel élünk az általunk választott időkben és helyszíneken, amelyeket nem hozunk nyilvánosságra”

 

Idézte a Fehér Ház nyilatkoztatát a Sputniknews.com orosz portál.

 

BBC.com, Sputniknews.com

Nyitókép: thedailybeast.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »