Hibrid hadviselés Moldova kapcsán – Barabás T. János politikai elemző a Pruton túli országban zajló eseményekről

Hibrid hadviselés Moldova kapcsán – Barabás T. János politikai elemző a Pruton túli országban zajló eseményekről

Moldova kapcsán hibrid háború zajlik, amely Romániát és Magyarországot is érinti – mondta el a Krónika kérdésére Barabás T. János, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető elemzője. Az elemző, aki Bukarestben és Chişinăuban is szolgált, fő kutatási területe pedig Románia, Moldova, szomszédságpolitika, valamint az információs hadviselés és a biztonságpolitika, úgy véli: a Pruton túli ország eddigi erős embere, Vlad Plahotniuc sokak számára kényelmetlenné vált.
– Mi állhat annak a meglepő döntésnek a hátterében, hogy a Putyin-barát Igor Dodon szocialistái összebútoroztak az Európa-párti ACUM blokkal?

– A moldáv politikát a háttérből évek óta döntően befolyásoló Vlad Plahotniuc az ország vezető üzletembere, aki az eddig kormányzó Demokrata Párt elnökeként éles érdekellentétbe került az oroszbarát Igor Dodon államfővel, a Moldovai Szocialista párt elnökével, valamint a románbarát ACUM pártszövetséggel is. Plahotniucnak kitűnő politikai és üzleti kapcsolatai voltak Porosenko volt ukrán államfővel, a Kreml pedig fel akarta lazítani ezt a regionális szövetséget.

Plahotniuc PD pártja jelentős befolyást gyakorolt az elmúlt években a moldáv belügyre, ügyészségekre, titkosszolgálatokra, ami blokkolta az orosz (és a román) érdekeket a Prut és a Dnyeszter között. Moszkvának tehát Moldovában Plahotniuc lett a fő ellenfele. Plahotniucban azért sem bízott Moszkva, mert miután a szuverenista Vladimir Voronin vezette kommunista kormány embere volt 2009-ig, a román kormányzat futtatta fel üzleti, politikai karrierjét, így a PETROM Moldova egyik vezetője lett, és kereskedelmi monopóliumokat kapott Románia felé.

Hírdetés

2010 után a moldáv média gyakran vádolta az oligarchát és romániai partnereit csempészettel, majd a moldáv banksíbolási botrányban való részvétellel – az ügyben tehát összefonódik a politika és a kétes jellegű regionális üzletelés. Igen ám, de Plahotniuc és pártja fokozatosan moldáv nacionalista lett, „statalista”, ahogy a román média nevezi, és ellenállt Bukarest befolyásszerzési kísérleteinek is.

Fura módon tehát találkozik az orosz és a román érdek Plahotniuc elmozdításában, mert minkét fél saját befolyásának az erősödését várja ettől.

Plahotniuc pártja több alkalommal is kijelentette, hogy el tudja képzelni Moldova föderalizálását, és ezáltal a szakadár dnyesztermelléki területtel való egyesülést, ami nem nyerte el az USA tetszését sem. Washington Moszkva befolyásának erősödését látja egy esetleges föderalizálásban, hiszen akkor a chişinăui parlamentben döntő arányba kerülnének az oroszbarát erők. Így lehet, hogy Washington, Moszkva, és Brüsszel is támogatja a Plahotniuc-ellenes programmal jelentkező PSRM–ACUM-kormánykoalíciót.

– Milyen szerepe, befolyása van az országban Plahotniuc oligarchának, a hoppon maradt Demokrata Párt mentorának?

– Kitűnő menedzser, így pl. a nulláról indulva sikerre vitt egy gyorsétterem-hálózatot. Kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkezik, kisebbségi tulajdona van egy sor vidéki vállalkozásban, ezért is erős vidéki bázisa. A tévécsatornái nézettsége közelít az országos 1/3-hoz. Ügyesen politizált eddig, így az USA kongresszusában, és Brüsszelben is többször tárgyalt, mert a Nyugat a regionális stabilitás egyik letéteményesének tekintette.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »