Hiba György SJ lett a Jezsuita Roma Szakkollégium megbízott rektora

Hiba György SJ lett a Jezsuita Roma Szakkollégium megbízott rektora

A Jezsuita Roma Szakkollégium (JRSZ) eddigi lelkésze, Hiba György SJ január 1-jétől az intézmény megbízott rektora, miután elődje, Szabóné Kármán Judit december 31-ével befejezte munkáját a kollégium vezetőjeként. A szerzetes 2023. július 31-ig tölti be a tisztséget, szeptembertől pedig megkezdi a jezsuita képzést lezáró úgynevezett terciát. A JRSZ lelkésze ebben az időszakban Hofher József SJ.

„Felnőttként jöttem vissza az Egyházba, saját akaratomból, azért, hogy egészen neki adjam magam – olvasható Hiba György hivatástörténetében. – Tízéves koromban jártam hittanra, és elsőáldozó lettem – a szüleim kedvéért. Aztán fiatal felnőttként bérmálkoztam, hogy unokahúgom keresztapja lehessek. Aztán ismét elfelejtettem a keresztény voltomat. Éltem az életemet, volt párkapcsolatom hosszú éveken keresztül. Közben elkezdtem dolgozni Pannonhalmán, ahol először gyújtottam gyertyát a nagyapám emlékére. Életem első meghatározó lelki élménye. Aztán elkezdtem egyetemre járni. Mindezzel együtt ürességet éreztem, tetteim, párkapcsolatom értelmetlenségét. Kerestem valamit.

Évekkel később az egyetem vége felé láttam egy szerzetesekkel készült interjút. Olyan béke áradt belőlük, hogy azt a tévén keresztül is megéreztem. Ez az, amit kerestem. Az első adandó alkalommal felkerestem a közeli plébániát, elkezdtem újra megismerni a hitemet, azt, hogy mit jelent kereszténynek lenni. Kiléptem a párkapcsolatomból, életgyónást végeztem, és nagyon szerettem volna Neki szolgálni. De hogyan? Erre nem találtam választ.

Az egyetemet befejezve tanítani kezdtem egy szakiskolában. Ez alatt az idő alatt ismertem meg a jezsuitákat, és a lelkigyakorlatok révén egyre mélyült bennem az a belső késztetés, hogy kövessem Őt. Lépni azonban nem tudtam, mert belül bizonytalan voltam és féltem a döntéstől. Családot is szerettem volna alapítani, és Jézust is szerettem volna szolgálni. Talán együtt is fog menni – gondoltam. Újabb párkapcsolat, újra az érzés, hogy hiányzik valami. Hiába jártunk együtt templomba, hiába értettük meg egymást. Valami mélyebbre vágytam. Sokat küzdöttem belül ezzel a kettősséggel. Aztán egy szentmisében egyszer csak azt éreztem a szívemben, hogy teljesen Jézusé akarok lenni. Belső nyugalom és öröm volt bennem. Felkerestem a jezsuitákat, és egy év jelöltidő után novícius lettem. A kemény belső küzdelmek továbbra is jelen voltak és vannak az életemben, de ez és sok más belső élmény erőt ad. Ha elgyengülök, idáig mindig kaptam erőt ahhoz, hogy átvészeljem a nehéz pillanatokat. Mindez megerősít abban, hogy a helyemen vagyok. Hálát érzek minden pillanatért.”

Hírdetés

Hiba Györgyöt 2020 szeptemberében szentelték pappá, 2021 óta a Szent Ignác-i lelkiségű Inigo csoport lelkésze.

Forrás és fotó: jezsuita.hu

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »