Hiánypótló magyar találmány a biztonságos közlekedésért!

Hiánypótló magyar találmány a biztonságos közlekedésért!

Nemrég adták át az ország első világító útburkolattal ellátott kerékpárútját. Az egy kilométeres útszakasz Felnémetet és Eger belvárosát köti össze.

 

A magyar fejlesztésű Living Road Világító Útburkolati jel néven levédett technológia ötlete már legalább ötéves – mesélte el Farkas Tibor, a találmány megalkotója a Kerékagy blognak.

Farkas Tibor találmányának története azért is különleges, mert a vállalkozó nem rendelkezik mérnöki végzettséggel, egy biciklis balesete után merült fel benne a világító útjelzés ötlete, amikor is egyszer külterületen biciklizve elnézett egy kanyart a sötétben. Tudta, hogy annak az esélye, hogy közvilágítást telepítsenek az ilyen félreeső helyekre, igen csekély, tekintve a megoldás aránytalanul drága költségeit, így hát elkezdett kísérletezni a felfestésekkel.

„Az egri telephelyünkön teszteltünk többféle technológiát. Festettünk és kint hagytuk a hóban, fagyban. Néztük, bántja-e az alapfelfestést, vizsgáltuk, hogyan viseli az időjárás-változást, csapadékot” – mesélt a kezdeti próbálkozásokról Farkas Tibor a Kerékagynak.

Találmányáról csak annyit árult el, hogy valamiféle világító pigment kerül a keverékbe, amelynek hála a felfestés képes hosszú időn keresztül, akár tizenkét órán át is világítani, miután minimális fény mellett feltöltődött.

Hírdetés

A különféle szerek kombinációival történő kísérletezést követően 2011-ben védette le ötletét, melyre cége tíz év használati mintaoltalmat kapott.

Az egy kilométeres egri szakaszra a feltaláló cégének önköltségén került világító felfestés a közelmúltban, így a felnémeti szakasz szolgál most referenciaként.

Farkas Tibor reméli, hogy az eljárással elégedettek lesznek az út használói és idővel más településekről is megkeresik majd a módszer igénybevételével kapcsolatban. Mint elmondta, a technológiát nem főutakra tervezték, mivel az autók fényszóróival úgysem tudna versenyre kelni, de a bicikliutakhoz hasonló kivilágítatlan területeken hasznos lehet, így például futópályákon vagy temetők ösvényein.

 

(Forrás: Kerékagy)

(Képek forrása: Living Road)


Forrás:veddamagyart.info
Tovább a cikkre »