Hiánycikk a tűzifa Magyarországon

Hiánycikk a tűzifa Magyarországon

NAGYKANIZSA. A tavalyi kemény tél miatt sokan elõrehozták az idei tûzifavásárlást, ami miatt már nyárra lecsökkentek az erdõgazdálkodók eladható készletei, a vegetációs idõszak utáni fakitermelések pedig még csak most indulnak, ezért országszerte hiánycikk lett a tûzifa – olvasható a Zalai Hírlap csütörtöki számában.

A lapnak a Földmûvelésügyi Minisztérium arról adott tájékoztatást, hogy a tavalyi kemény tél miatt megnövekedett a tûzifa-felhasználás, a lakossági tûzifakészletek már a nyár elejére megcsappantak. Az elhúzódó hideg hatásra a lakossági beszerzések már a fûtési szezont követõ idõszakban megkezdõdtek, a nagy igény miatt azonban az erdõgazdálkodók készletei nyárra a minimumra csökkentek, mert a természetvédelmi szabályok miatt a vegetációs idõszakban nem, vagy csak korlátozottan lehet fát kitermelni.   

A minisztérium azt is közölte, hogy az ellenõrzési rendszereknek köszönhetõen jelentõsen visszaszorult a tûzifa illegális kereskedelme és az import is. "A társaságok felkészültek a szociális tûzifa biztosítására, és mindent elkövetnek az illegális tûzifaforgalom csökkenésének köszönhetõ átmeneti hiány miatt megnövekedett lakossági tûzifaigények kielégítése érdekében" – közölte a szaktárca.   

Hírdetés

A napilap megkeresésére a Zalaerdõ Zrt. zalaegerszegi erdészete arról számolt be, hogy átmenetileg nem fogadnak új megrendeléseket, mert ellátási területükön idén a lakossági igény már meghaladta az egész éves gazdálkodási tervüket. A hiány azonban átmeneti, mert a Zalaerdõ további négy erdészeténél nincs korlátozás, és hamarosan indulnak az õszi-téli fakitermelések.   

Zalaegerszegen az állami erdészetnél a keménylombos lakossági tûzifa árát 1500 forinttal emelték, így nettó 15.500 forint az átvevõhelyeken a köbméterenkénti ára, ez az ország keleti felében 18.500-19.000 forint körül alakul. Egy helyi erdõgazdálkodót idézve a Zalai Hírlap arról is írt, hogy jelentõs áremelés után a kályhakész fa eladási ára házhoz szállítva bruttó 30 ezer forint erdei köbméterenként, de az éves szerzõdött mennyiségnek így is csak a 10 százalékát tudta kiszállítani partnereinek, mert ennyit kapott meg a beszállítóktól.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »