Hiába vitáznak már az Uber betiltásáról

Hiába vitáznak már az Uber betiltásáról

Ismét tüntettek a taxisok, pedig a parlament már az Uber betiltását lehetővé tevő törvénymódosítást tárgyalja. A Fidesz szerint a parlament előtt lévő jogszabály fontos lépés a feketén taxizókkal szemben, a szocialisták viszont a hatástanulmányok hiányára hivatkozva nem támogatják az elképzelést. A Jobbik jogosnak tartja a taxisok követeléseit, de a kormánypárti előterjesztés szerintük nem nyújt megoldást.

Hiába kezdte meg kedden az Országgyűlés az Uber betiltását lehetővé tevő törvényjavaslat vitáját, a taxisok mintegy 30-50 fős csoportja újra, több órán keresztül lassította Budapest forgalmát. Ezúttal az Erzsébet hídra vonultak. „Lehet minket hőzöngőnek hívni, viszont mi hiszünk abban, amit csinálunk. Majd amikor a Jóisten adja, és elfogadja a kormány ezt a mai ülést, és meghozzák a döntést, akkor majd figyelje meg, elő fognak kerülni, rengeteg ember, aki a mellét fogja csapdosni, hogy na, elintéztük. Szégyentelenek, nem jönnek, mi itt vagyunk” – nyilatkozta Czifery Csaba szervező.

A kormány nem a korszerű lehetőségek ellen van, hanem tiszta versenyt szeretne biztosítani, mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a törvényjavaslat vitájában. „Azt a meggyőződésünket tükrözi, mely szerint az előírásokat szándékosan figyelmen kívül hagyó, és ezzel jogosulatlan versenyelőnyhöz jutó vállalkozásoknak nincs helye a taxisszolgáltatások piacán” – fogalmazott Fónagy János.

A javaslat elfogadása jelentős mérföldkő lesz a feketén taxizókkal szemben – vélekedett a Fidesz vezérszónoka. „A törvény nem tesz mást, mint érvényesíti az egyenlő felek között történő fair verseny elvét. Emellett pedig egyértelművé teszi, hogy egy adott tevékenységre vonatkozóan hazai jogszabály esetében nincs, mert nem is lehet értelmezési és mérlegelési mozgástér” – emelte ki László Tamás országgyűlési képviselő.

A szocialista Tóth Bertalan közölte: a kormány nem akart szöszmötölni a szabályozással, nem készültek hatástanulmányok, ezért azt az MSZP nem fogja támogatni. „Ugye ez a weblapblokkolás nagyon szimpatikus a kormány számára, ezt láthattuk már más jogszabály-tervezettel kapcsolatban is. Én nagyon nem örülök neki, hogy elkezdett a törvényalkotásban egy ilyen szankció megjelenni, hogy ha valami nem tetszik a kormánynak, és éppen így kívánja megoldani, hogy betiltja, ellehetetleníti, és amúgy pedig blokkol egy weboldalt. Én ezt nem tartom jó megoldásnak” – jelentett ki az MSZP-s országgyűlési képviselő.

A javaslat rossz válasz egy jogos felvetésre – fogalmazott a jobbikos Staudt Gábor. „A fix tarifát én megbukottnak látom, ezt is lehet, hogy újra kellene gondolni, de jobb lett volna, ha ezt az egészet csomagban önök átgondolják és az egyéb problémákkal együtt hozzák ide. Így, ebben a formában, bár egyet tudunk érteni nagyon sok problémafelvetéssel, de csak tartózkodni tudunk” – közölte Staudt Gábor.

Az LMP-s Schmuck Erzsébet szerint nem a taxisok monopóliumát kellene védeni, hanem olyan szabályokra van szükség, amelyek kihasználják az Uber nyújtotta innovációt és adózásra bírják az amerikai céget.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »