Hiába várjuk a kivégzést Andorra ellen

Érthető is, nem is Bernd Storck szövetségi kapitány idegeskedése, amikor arról kérdezik, mi lesz, ha az Andorra elleni labdarúgó-világbajnoki selejtezőn (vasárnap 18.00, Groupama Aréna) sokáig nem sikerül gólt szereznie játékosainak. Az nyilvánvaló – és erre a nemzeti csapat edzője is bólint –, hogy óvja Dzsudzsák Balázsékat a negatív hatásoktól, és leszedné a terhet is róluk, de a kérdést bizony állnia kell, hiszen egy majdnem Andorra-szintű válogatottal szemben nem is olyan régen csúnyán megégtünk: a nyilvánosság ha meg is bocsátja, nem felejti a feröeri 0-0-t, de a magyarázatot sem, miszerint Feröer majd biztos a nagyok orra alá is borsot tör a hazai műfüvön. Ehhez képest jött utánunk Portugália, és 6-0-val intézte el a villanyszerelőkből és óvóbácsikból álló csapatot.

No de nem is dolgunk most, hogy a selejtezősorozat balsikerű nyitánya miatt már Andorrától, a Pireneusokban Franciaország és Spanyolország közé szorult törpeállamtól rettegjünk. Természetesen túlzás volna azt állítani, hogy a pesti VIII. kerület lakosságával azonos lélekszámú ország ellen könnyű dolga lesz a „Szervezett” becenevű Storck-csapatnak, de tény: a FIFA világranglistáján a 203. helyezett hercegségbeliek pont-, de még gólszerzése is hatalmas szenzáció lenne Magyarország ellen. Andorrában világraszóló ünnep volt, amikor Alexandre Martínez idén október 10-én, 18. születésnapján betalált Svájc kapujába.

Hírdetés

Hazánk és a vasárnapi „vacsoravendégek” alakulata között a játékosok egyéni és csapatértékét figyelembe véve is ég és föld a különbség, de ezért sem kellene majd túlságosan udvariasak lenni. Vagyis akármennyire is tiszteli az ellenfelet Bernd Storck – a győzelem kötelező csak, a gólfesztivál nem –, az Andorrával kapcsolatos elvárásokat befolyásoló kellemes élményeink viszonylag frissek. Az előző focivébére igyekvőben idegenben egy ötössel terítettük kétvállra a „hegylakókat”, de a már vébékijutási eséllyel nem kecsegtető pesti visszavágón, az amszterdami 8-1 és Egervári „eleste” után négy nappal is simán nyert (2-0) a csapat.

A magyar válogatott utolsó idei tétmérkőzését – andorraiak híján is – telt ház, 22 ezer drukker várja a Groupama Arénában, a 90 percben pedig azért csak illene kiszolgálnia fagyoskodó közönségét a Storck-gárdának! Különben is: idén mindössze két mérkőzésén nyert a csapat, győzelmével sikerülne 3-5-3-asra, tehát 50 százalékosra kozmetikáznia a mérleget.

A 2018-as oroszországbeli világbanoki selejtezőinek B csoportjában vasárnap estére kétfelé szakadhat a mezőny, az eddig százszázalékos, 9 ponttal élen álló Svájc Feröert, az Európa-bajnok, 6 pontos Portugália pedig az eddig még csak Andorrának betaláló Lettországot fogadja – nekünk győzelem esetén 7 pontunk lehet. Legyen is!


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »