Hiába rohad, hiába veszélyes, nem újítják fel a megállókat

Hiába rohad, hiába veszélyes, nem újítják fel a megállókat

Elmaradhat a 3-as metró valamennyi megállójának a felújítása, Tarlós István főpolgármester pedig javaslatot készít a beruházás eredetileg 140 milliár­dos költségének megfelezésére – tudta meg a Magyar Nemzet belső városházi forrásokból.

Eszerint a vasúti pályát és a biztonsági berendezéseket felújítják, de a rendkívül rossz állapotú, elhanyagolt állapotú állomásokat már nem.

A lap szerint az ügy hátterében az áll, hogy „elszálltak” azok a költségek, amelyekre még idén júliustól várt ajánlatokat a BKV. A Magyar Nemzet információi információi szerint a legkedvezőbb pályázatok is több tíz százalékkal haladják meg az eredeti becsléseket. Ha valóban elhagyják az állomások felújítását, ezzel együtt pedig az Európai Unió előírásai szerint kötelező akadálymentesítését, illetve a megállók felszíni rendezését, akkor akár határidő előtt, fél áron befejezhetnék a munkálatokat.

Hírdetés

Mint írják: a főpolgármesternek e súlyos lépéshez a legfőbb lökést az adta, hogy a napokban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hivatalos levélben ér­­­tesítette a fővárost arról, egy fillérrel sem fizet többet a magyar állam, ha a 3-as metró teljes felújításának a költségei meghaladják a korábban véglegesített 139,5 milliárd forintos keretet.

A lap szerint Tarlós István arra készül, hogy olyan előterjesztést nyújt be a Fővárosi Közgyűlésnek, amely mindhárom tendert (a metrót három szakaszban, három külön eljárás keretében újítanák fel) eredménytelennek nyilvánítja, s végül a képviselők mondhatnák ki a végső szót a csonka, 70 milliárdosra szűkülő beruházásról.  Az egyszer már módosított fővárosi tervek szerint márciusban kezdődött volna a tényleges munka a 3-as vonal déli és északi szakaszán, míg a középsőn elindulhatna az első felújított szerelvény.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »