Hiába, Mindszenty József nem a zsidómentésről híresült el…

Hiába, Mindszenty József nem a zsidómentésről híresült el…

Megtartotta csütörtökön a Szentté avatási Kongregáció Mindszenty bíboros ügyében a teológus tanácsosok ülését, az úgynevezett különleges kongresszust, mely szakmai alapon vizsgálta és értékelte az életszentség megvalósulását a hercegprímás életében – írta vasárnap a Magyar Idők.

Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, a Magyarországi Mindszenty Alapítvány elnöke ezzel kapcsolatban az ülés előtt a Magyar Hírlapnak úgy nyilatkozott: Mindszenty bíboros boldoggá avatási eljárása jól halad, hosszas egyházmegyei és római vizsgálat után a 2016. év végére elkészült az ügy szakmai összesítése, az úgynevezett Positio, amit ma a Szentté avatási Kongregáció teológus szakértői kifejezetten az életszentség megvalósulása szempontjából fognak értékelni. Kedvező elbírálás esetén belátható időn belül a Szentatya elé kerülhet Mindszenty bíboros ügye. Mi nagyon bízunk a minősített többséget igénylő pozitív döntésben, hiszen a hercegprímás életét különleges módon jellemzi az Egyházához és népéhez való hűség, a keresztény hit védelme, a felelősség- és áldozatvállalás, és ez a ragyogó életpélda ma is nagyon sokakat megérint, inspirál.

Hírdetés

Nagyon sokan várják a döntést és a római eljárás további fontos lépéseit, hiszen egyházunk és népünk lelki gazdagodását szolgálná Mindszenty bíboros mielőbbi boldoggá avatása – részletezte a főherceg.

Az ügy római posztulátorának tájékoztatása szerint az ülésen egyhangú pozitív döntés született, a teológus tanácsosok nagy elismeréssel szóltak és szavaztak Isten Szolgája Mindszenty József bíboros életszentségéről és személyéről. Ezt követően kerülhet sor a Szentté avatási Kongregáció bíborosainak és püspökeinek rendes ülésére, mely a teológus kongresszus szakmai értékeléséra alapozva fogalmazza meg azt a testületi véleményt, melyet a kongregáció bíboros prefektusa terjeszt majd a Szentatya elé, aki elrendelheti a hősies erénygyakorlásról szóló dekrétum kihirdetését. Ezután Isten Szolgáját Tiszteletreméltónak nevezhetjük, és ha elismerésre kerül a közbenjárására történt és egyházmegyei szinten már kivizsgált csodásnak tűnő gyógyulás is, akkor kerülhet sor a boldoggá avatásra.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »