Hiába imádkozik Orbán a győzelméért, Mutti is Schulz kottájából fenyegeti Magyarországot

Hiába imádkozik Orbán a győzelméért, Mutti is Schulz kottájából fenyegeti Magyarországot

Nem marad következmények nélkül az európai uniós tagállamok közötti szolidaritás megtagadása – mondta Angela Merkel német kancellár szombati lapinterjúkban a menekültek tagországok közötti elosztásával kapcsolatban, utalva a tagállamoknak juttatott közösségi támogatásokra.

A Nordwest Zeitung és a Passauer Neue Presse című lapban megjelent interjúban arra a kérdésre, hogy miként akarja rábírni álláspontja átgondolására a migránsok tagállamok közötti szolidáris elosztásától az Európai Bíróság vonatkozó döntése után is elzárkózó Orbán Viktor magyar miniszterelnököt és más kelet-európai kormányfőket, a német kancellár kiemelte: nem szabad elfelejteni, hogy "az EU-s partnerek nagy többsége" hajlandó befogadni "menekülteket", és a menekültpolitika számos kérdésében "teljes az egyetértés, és közösen konkrét haladást érünk el".

Így van ez a külső határok védelmének ügyétől egészen a "menekülésre késztető okok" megszüntetéséért folytatott küzdelemig, és "csak néhány ország utasítja el továbbra is kerek perec a menekültek befogadását".

Azonban az EU-ban "szolidaritásra van szükségünk", és a szolidaritást megtagadó tagországoknak "számolniuk kell azzal, hogy ez nem marad következmények nélkül, a jövőbeni pénzügyi támogatásokról folytatandó tárgyalásokra tekintettel sem" – mondta Angela Merkel.

Az viszont valóban helytelen volt, hogy a megelőző években "Németország, mint ahogy egész Európa", túl sokáig hagyatkozott az uniós – úgynevezett dublini – menekültügyi rendszerre, amely az akkori állapotában nem volt működőképes. Helytelen volt az is, hogy nem gondoskodtak a libanoni, jordániai és törökországi menekülttáborokban élő emberek rendes ellátásáról, hiszen ezek az emberek szükséghelyzetbe kerülve embercsempészekre bízták az életüket, hogy eljussanak Európába, és sokan meg is haltak – tette hozzá a német kancellár.

Kiemelte, hogy most már hatékonyabb a "menekülésre késztető okok" felszámolásáért folytatott küzdelem, jobban ellátják a menekülttáborokat, és "egy új, átfogó partnerség" jött létre afrikai országokkal és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcra.

"Meg kellett tanulnunk, hogy a szomszéd kontinens, Afrika ínsége és háborúi elől nem tudunk bezárkózni, és a saját érdekünkből ott is felelősséget kell vállalnunk" – mondta Angela Merkel.

Ahogy a szociknál Gabriel, úgy a CDU-nál Schäuble játssza a megértőbb európéert

A Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik legtekintélyesebb politikusa, Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter egy pénteken, ugyancsak a Passauer Neue Pressében közölt interjúban arra a kérdésre, hogy miként kell rábírni Orbán Viktort az Európa Bíróság ítéletének végrehajtására, azt mondta, hogy "a szilárdság és a türelem megfelelő keverékére" van szükség.

Arra a felvetésre, hogy a szociáldemokraták (SPD) kancellárjelöltje, Martin Schulz az uniós támogatások megkurtítását követeli, Schäuble kiemelte: "bölcsebb lenne nem azonnal megsuhogtatni a husángot", mert nem akadályozni, hanem támogatni kell a "menekültek" befogadása körüli nehéz viták lefolytatását a tagállamokban.

Azonban az is "világos, hogy aki kiáll a sorból, és nem vesz részt (a közös ügyekben), az végül saját magának árt leginkább" – mondta Wolfgang Schäuble.

Orbán tudomásul vette az ítéletet

A magyar és a tót kormány 2015 decemberében fordult keresettel az Európai Bírósághoz a 120 ezer menedékkérő áthelyezését célzó, kötelező jellegű mechanizmus ügyében, amelyet az uniós belügyminiszterek minősített többségi szavazással, mások mellett Magyarország és az ún. Szlovákia ellenkezése dacára fogadtak el néhány hónappal korábban. A keresetet múlt szerdán kihirdetett döntésében elutasította a luxembourgi székhelyű testület.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteken a Kossuth Rádióban kijelentette, hogy a bíróság ítéletét tudomásul kell venni, de ez nem ok arra, hogy Magyarország megváltoztassa bevándorláspolitikáját, és nem fogja engedni, hogy Magyarországot "bevándorlóországgá" változtassák.

(MTI nyomán)

A miniszterelnökünk ájtatossága ebben a szabadságharcban sem segít: Orbán szerint imádkoznunk kellene Merkel győzelméért, Soros pedig magyar

A német belügyér rájött, hogy a sok segély vonzza a migriceket – Javaslata: fizessen minden ország ugyanannyit!

A "menekültek jegyét elvevő" Orbán Viktor is téma volt a németországi kancellárjelöltek vitáján

Schulz mindent megtenne azért, hogy európai szinten "nagyobb szolidaritás alakuljon ki a menekültek segítésében"

Schulz megvétózná az EU-s költségvetést, ha nem fogad be "menekülteket" valamennyi tagállam


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »