Hiába, ilyenek ezek a független civilek

A téma bolgár, de teljesen érvényes más viszonyokra is, akár Magyarországon is.

Az amerikai kormányzat súlyos problémát észlelt Bulgáriában: terjed az ellenséges propaganda az országban, melynek célja az ország euroatlanti orientációjának aláásása! S ez nem minden: a bolgár iskolarendszer és a bolgár közbeszéd nem fordít elegendő figyelmet arra, hogy a bolgárok képesek legyenek elvetni minden olyan dolgot, mely ellentétes a nyugati értékrenddel!

Persze akadnak emberek, akik ezt felismerték, de ők se képesek hatékonyan fellépni e csúnya jelenség ellen, a hatalmas korrupció, forráshiány, az intézményi háttér nemlétezése miatt. Így sajnos egyre hatásosabb az ellenséges propaganda, ami miatt ma már nincs is semmilyen összehangolt politikai fellépés mindez ellen.

A helyzet tehát veszélyes és tűrhetetlen. Szerencsére Amerika egy jóságos és önzetlen ország, ezért segít a buta balkánmucsaiaknak! A bőkezű Amerika tehát hajlandó 878 ezer dollárt ajándékozni annak, aki képes javítani a fent leírt borzalmon: hogy emberek csak úgy képesek híreket olvasni és azokat nem úgy értelmezni ahogy azt Blinky bácsi és haverjai szerint kellene!

Egyedül a hatékonyság számít: jelentkezhet akár olyan személy/szervezet is, akinek nulla saját forrása van, azaz a teljes költség mehet kizárólag amerikai pénzből.

Alapvetően ez a liberális gondolkodású “okosak és szépek” fő problémája: tényleg meg vannak győződve róla, hogy csak tudás és műveltség, kellő tájékozottság kérdése, s mindenki “szabadelvűvé” válik. Valójában ennek az ellenkezője történik: minél több infó, annál kevesebb a liberális. Saját tapasztalatom az oroszokkal a kommunizmus idején és a kommunizmus után. A kommunizmus idején az orosz ismerőseim 90+%-a szilárdan meg volt győződve arról, hogy nyugaton minden nagyszerű, nincs gond, az emberek szabadok és jómódban élnek. Mivel 1992 óta az oroszok szabadon utazhatnak nyugatra, s hozzáférhetnek bármilyen nyugati információhoz, ez az arány drámaian csökkent. 2020-ban már valahol 10% körül volt csak.

Hírdetés

Ismertem bolgár embert, aki ilyenből épített magának új házat. Az illető egy teljesen ideológiamentes csaló volt, de kifejezetten a rokonszenves típusból, azaz kisembert sose csapott be. Azt mondta viccesen, ő egy félig Robin Hood – Robin Hood ugyanis elvett a gazdagoktól és a szegényeknek adta, míg ő szintén elvesz a gazdagoktól, de megtartja magának. Szóval ő is az volt, amit a bolgár népnyelv elnevezett az újbolgár грантаджия (grantadzsija) szóval, mely az angol “grant” (adomány) és a török eredetű “cı” (foglalkozást jelölő rag) bolgárosított verziójából jön, magyarra nehéz lefordítani, talán “adomány-élősködő”, de ez se adja vissza igazán, mert az “élősködő” negatív konnotációjú, s elmarad így a foglalkozásszerűséget jelölés.

Kérdeztem tőle: nem veszélyes ez? Azt mondta: egyáltalán nem, ha az ember okos és nem mohó. Szóval teljesíteni kell valamit mindenképpen, de abszurd módon drágán, s minden guruló centet jól meg kell fogni. Nyilván kell egy alapítvány, ennek kell elnök, aki persze ő maga, szép fizetés jár, ez nem is gond, Amerika se várja el, hogy ingyen dolgozzon bárki is, aztán kell legalább egy adminisztrátor: hát van alkalmasabb a feleségénél?! S tudni kell tárgyalni mindig. Hiszen kellenek vállalkozók az egyes részfeladatokra. Mondjuk kiadunk egy könyvet. A szerző eleve legyen a haverunk, fizessünk neki a piaci ár többszörösén, fontos a megbízható baráti kör, aztán ha a havernak lesz alapítványa, ő majd viszonozza. Majd jön a nyomda. Odamegyünk a nyomda tulajdonosához, megkérdezzük mennyiért vállalja – ha azt mondja, hogy 10 ezer, akkor mondjuk azt “mit szólnál inkább 20 ezerhez, de tudnál adni számlát 40 ezerről?”, még nem akadt élő ember aki ne mondott volna igent.

S mi lesz a könyvvel, hiszen a kutya se veszi meg? Nem is kell, hogy megvegye! Ingyen szétküldjük iskoláknak, könyvtáraknak, azok meg beteszik valahová porosodni, pont ugyanoda ahová 50 éve betették Todor Zsivkov elvtárs műveit, majd 10 év múlva leselejtezik, a cigány gyerekek meg leadják papírhulladéknak, ezzel még a szociálisan hátrányos kisebbségek megsegítése is be lett ikszelve! Eleve hol itt a csalás? Mindenki jól jár, a washingtoni bürökratától az Isten háta mögötti cigánygyerekig mindenki boldog!

Azért megkérdeztem tőle: – Neked hogy sikerült mindezt a széles tudást elsajátítanod? – A kommunizmusnak köszönhetek mindent, – mondta, majd elmagyarázta részletesen – 1984-ben végeztem Leningrádban ifjúsági vezető szakon, akkor ott képezték a Komszomol jövendő alkalmazottait. Én is dolgoztam pár évig a Komszomol apparátusában, persze a legalacsonyabb posztokon. Nem mondom, az is jó volt, de ingyen nyaraláson, pár ingyen vacsorán kívül más nem esett le. A komcsik nagyon fukarok voltak. De el kell ismerni, a képzésük kiváló volt, máig abból élek, amit akkor tanultam. Amikor a rendszernek vége lett, azt hittem, bajban leszek, de nem, kiderült, az új gazdák bőkezűbbek is és ostobábbak is – fejezte be sikertörténetét.

A legviccesebb: egymást másolják ezek a “civilek”. Valaki pl. biztos kemény pénzt akaszthatott le tavalyelőtt, amikor Budapesten BLM-tüntetést szervezett kb. 25 fő jelenlétével. A grantot kiutaló szervezet meg boldog volt: íme Budapesten is van BLM végre. Az meg tök mindegy, hogy Magyarországon nem volt soha néger rabszolgaság, eleve négerek sincsenek, csak párezer friss bevándorló, mind külföldi, elnyomatás nélkül. A másik ilyen a 2000-es belgrádi diáklázadás Milosevics ellen, ahol teljesen abszurd módon megjelent egy fehér zongora a téren – gondolom, többszörösen leszámlázva a zongora. Aztán lett fehér zongora minden második “spontán” tüntetésen világszerte, legutoljára a 2021-es minszki “forradalom” idején.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »