Hiába hívta a 112-t egy balesethez, nem segítettek

A pontos cím hiányában nem tudott segítséget küldeni a 112 segélyhívó diszpécsere egy elgázolt gyerekhez – írja a Blikk egy buszsofőr beszámolója alapján. A baleset Kiskunfélegyházán történt, egy 4-6 éves kisfiút ütöttek el az autóbusz pályaudvar közelében a zebrán. A pályaudvaron álló busz sofőrje azonnal hívta a 112-t, hogy segítséget kérjen.

Hírdetés

A diszpécsernek azonban nem volt elég, hogy a baleset a kiskunfélegyházi buszpályaudvar mellett történt, annak pontos címét akarta tudni, majd annak hiányában közölte: „Cím nélkül nem tudok segíteni!” A sofőr elköszönt, és hívta a mentők 104-es számát, de arról már nem ír, hogy ott sikerrel járt-e.

A rendőrség szerint az elgázolt gyermek miatt többen is telefonáltak, a miskolci hívásfogadó központ operátora pedig azonnal intézkedett, az adatokat továbbította a Bács-Kiskun Megyei Mentésirányítási Központba. A mentők 9 perc alatt érkeztek a sérülthöz. Mivel a baleset miatt­ több bejelentést is kaptak, a megszakított hívás – vélhetően a buszsofőr hívása – nem befolyásolta a mentők kiérkezését.

A rendőrség szerint a 112 segélyhívó jól működik, a január óta fogadott több mint kétmillió hívásból csak 23 esetben tettek panaszt. Arra ugyanakkor már többször volt példa, hogy az operátor félrehallotta a címet, és például a Pest megyei Tóalmás helyett a Nógrád megyei Tolmácsra indultak el a tűzoltók és mentők, vagy épp a Szabolcs megyei Vaja helyett a Bács-Kiskun megyei Bajára.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »