Hiába fütyültek, pénzt és termést nem láttak a gazdák

Hiába fütyültek, pénzt és termést nem láttak a gazdák

Hónapok óta nem jut hozzá a pénzéhez és betárolt terméséhez tíz nagykátai gazda, mert csődbe ment az a malomipari cég, amelynek korábban eladták vagy tárolásra bízták termésüket. A kár mintegy 40 millió forint.

Hiába fütyültek a nagykátai gazdák a Sikér Zrt. telephelyén, senki sem jött a kapuhoz. Kilenc társával szerettek volna bejutni, többségük itt tárolja megtermelt búzáját. Az erről szóló szerződést február 28-ig kötötték meg a céggel, amely időközben csődöt jelentett.

„Se búzát nem kapunk, sem pénzt nem kapunk, pedig az én összegem az 7 millió forint körül van. 7 millió forint hiányzik az újratermeléshez, itt az ez évi újratermelés el van veszve, 36 hektár, azt tovább kellene kezelni műtrágya, növényvédelem, aratás, stb, hát nem tudom, hogy ezt mivel tudom. Ha Blázsik úr ezt addig nem küldi a pénzt nekem, akkor lehet, hogy fel kell gyújtanom a búzát, mert nem lesz pénzem még learattatni sem. És ugyanakkor a művelési kötelezettségemet ugye a hivatal előírja” – mondta Kele Ernő családi gazda.

A csődbe ment magyar tulajdonú cég igazgatója levélben azt írta a gazdáknak: nem tud eleget tenni a követeléseiknek, mert a tározóban nincs annyi búza, amennyit a termelők követelnek.

Hírdetés

A hirdetménnyel vasárnap szembesültek a gazdák a cég nagykátai telephelyén, Ez alapján éppen annyi búzát bocsátanának árverésre, amennyit a cég visszatart a termelőktől.

A gazdák feljelentést tettek az ügyben, de sem a rendőrség, sem a csődfelügyelő, sem a cégvezető nem áll velük szóba. Ahogy a Hír TV-vel sem.

Nem csak a tárolt termés kiadásával akadnak gondok a csődbe ment malomipari cégnél, pénzzel is tartozik több nagykátai gazdának. A júliusban eladott búzáért még mindig fizettek, Nagy György őstermelőnek például több mint másfél millió forinttal tartozik a felvásárló.

„Mindig jöttünk hetente, naponta, még akkor itt volt a János nevezetű, aki felvásároló volt itten, telephelyvezető, és hát az mindig mondogatta, hogy Gyuri bácsi így meglesz, úgy meglesz, de nem lett meg sajnos a pénzünk, és nekünk nagyon kellene ez pénz, mert én is mint öreg nyugdíjas nagyon kevés földdel gazdálkodom, és kellene a vetőmagra, meg a dolgokra, meg az üzemanyagra stb. a pénz és nem tudunk most indulni tavaszon” – panaszkodott az egyik őstermelő, Nagy György.

A kár csak Nagykátán összesen több, mint 40 millió forint, a termelők szerint azonban ez országosan akár egy milliárd forintra is rúghat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »