Heves zivatar és jégeső csaphat le az országra

Több megyére is figyelmeztetést adtak ki péntekre heves zivatarok és felhőszakadás miatt – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.

Kora reggeltől a középső és keleti országrészben a záporok mellett zivatarok kialakulása is valószínű. A délelőtt kelet, északkelet felé visszahúzó, távolodó csapadékrendszer mögött csak átmenetileg stabilizálódik a légkör, csökken a felhőzet. A déli, kora délutáni óráktól kiemelten először az északi országrészben intenzív zivatarfelhők kialakulása várható.

http://mno.hu/

Hírdetés

Délután már nagyobb számban az északi megyékben és az Alföldön intenzív zivatarokra lehet számítani, melyek kelet felé helyeződnek át. Kiemelten Észak-Magyarországon, az Alföld északi felén helyenként heves zivatarok kialakulása is valószínű, melyekhez heves szélroham, nagyobb méretű jég is társulhat. Az egymást követő záporokból, zivatarokból leginkább északkeleten 20-30 mm feletti csapadék hullhat. Ugyanakkor az Alföld déli részén, kisebb eséllyel a Dunántúlon is kialakulhat heves zivatar. Este főképpen még keleten, délkeleten lehetnek szórványos zivatarok.

http://mno.hu/

Az OMSZ tájékoztatása szerint a heves zivatarok veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyére adtak ki másodfokú, míg Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád és Tolna megyére elsőfokú figyelmeztetést.

Felhőszakadás veszélyéről is tájékoztattak, emiatt Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »