Hetvenöt éve telepedtek le Romániában a bazilita nővérek

Hetvenöt éve telepedtek le Romániában a bazilita nővérek

A Nagy Szent Bazil Rendi Nővérek (OSBM) romániai letelepedésük hetvenötödik évfordulóját ünnepelték július 16-án Kolozsváron, a Szent Makrina-monostorban, a rend romániai székházában négy görögkatolikus egyházi elöljáró jelenlétében tartott Szent Liturgiával – adta hírül a Kolozsvár-Szamosújvári Görögkatolikus Egyházmegye sajtóirodája.

Az ünnepi liturgia főcelebránsa Claudiu-Lucian Pop kolozsvár-szamosújvári püspök volt. Koncelebrált Vasile Bizău máramarosi, Călin Ioan Bot (akkor még csak kinevezett) lugosi megyéspüspök és Cristian Crișan, a gyulafehérvár-fogarasi egyházmegye segédpüspöke. Jelen volt meghívottként Veridiana Bolfă, a bazilita nővérek romániai elöljárója.

A vasárnapi liturgiát megelőzően, július 14-én és 15-én számos programot szerveztek a Szent Makrina-monostorban: az imaalkalmak mellett volt konferencia, történelmi ismertető, tanúságtétel és művészeti program is.

Az ünnepi Szent Liturgiát a rendház udvarán tartották, több száz hívő, pap, különböző rendek és kongregációk képviselői részvételével. A liturgiát a Mária Rádió és a Mária TV is közvetítette, így távolról is többen bekapcsolódhattak az ünneplésbe.

Hírdetés

Marcela Runcan OSBM, a bazilita nővérek általános elöljárója a Szent Liturgia végén mondott beszédében arra emlékeztetett, hogy Fekete Ana (Anna) nővér hetvenöt évvel ezelőtt a Szentlélek inspirálására Istennek kimondott, hittel és bátorsággal teli igenjét ünneplik. „Amint Szent Makrina, úgy Ana nővér is a kor szellemével szembe menve cselekedett. Szent Makrina hozta létre az első közösséget szolgálóiból, édesanyjával, Ana nővér pedig fiatal görögkatolikus nőknek segített abban, hogy megszentelt életet élhessenek Egyházukban, vallásuk szerint és anyanyelvükön.

Gyakorolta az intenzív megkülönböztetést azokkal az emberekkel, akik támogatták ezt az álmot, különösen Leon Man lelkipásztorral, és így életre keltette az álmot a fiatal nőkkel, akik igent mondtak a nagy ismeretlenre. Ezek a nők innovatívak voltak a maguk idejében, és továbbra is példaképek maradnak a romániai bazilita nővérek számára. 

A romániai bazilita nővérek a letelepedés óta számos nehéz helyzeten mentek keresztül. Amikor a Görögkatolikus Egyház mártíromsága elkezdődött, akkor született meg itt a bazilita nővérek közössége. A nővérek, akiket kezdettől fogva az elődök bátorsága és kreativitása inspirált, a rendkívül nehéz helyzetek ellenére is megerősödve, hűségesen élték meg a hivatásukat, és továbbadták ezt a kincset a jövő nemzedékeinek, tanítva őket az új, még feltáratlan úton járni – idézte fel a bazilita nővérek általános elöljárója.

Forrás és fotó: Kolozsvár-Szamosújvári Görögkatolikus Egyházmegye; romkat.ro

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »