Hetvenéves korunkig fogunk dolgozni? Nézze meg, mikor mennek nyugdíjba Európa államaiban!

Hetvenéves korunkig fogunk dolgozni? Nézze meg, mikor mennek nyugdíjba Európa államaiban!

Tudja, milyen a nyugdíjkorhatár Európa államaiban? Úgy gondolja, Szlovákiában túl sokáig kell dolgozni ahhoz, hogy az ember öregségi járadékot kapjon? Nos, lehet, hogy meg fog lepődni, de még mindig a viszonylag korán nyugdíjba vonulók országában élünk. Persze nálunk is egyre feljebb srófolják a nyugdíjkorhatárt.

Minden egyes országnak saját rendszere van a nyugdíjkorhatár kiszámításához.

Szlovákiában az mehet korkedvezményes nyugdíjba, akinek a rendes öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig legfeljebb két éve van hátra, valamint az, aki ledolgozott 40 évet.

Általában 62 éves korban mennek idő előtt nyugdíjba Európa államainak csaknem felében, köztük Svédországban, Portugáliában, Norvégiában, Görögországban és Ausztriában is.

Egy kicsit bonyolultabb a helyzet a rendes öregségi nyugdíj esetében. Itt már nagyobb különbségekre bukkanhatunk.

Törökországban a férfiak már 52 éves kortól, míg Norvégiában és Izlandon csak 67 éves korban mehetnek nyugdíjba. A törökországi nők akár már 49 évesen is nyugdíjba mehetnek, míg Norvégiában és Izlandon csak 67 évesen.

Hogy állunk más államokkal összehasonlítva?

Az uniós átlag, már ami a nyugdíjkorhatárt illeti a férfiak esetében 64,3 év, a nőknél pedig 63,5 év. Szlovákiában az OECD adatai szerint a férfiak és nők átlagosan 62,8 évesen vonulnak nyugdíjba. Ebből is látszik, hogy valamivel korábban, mint az uniós átlag.

Hírdetés

A németeket sok mindenért irigyelhetjük, de a nyugdíjkorhatárukért biztosan nem, mert az náluk 65,7 év férfiak és nők esetében egyaránt. Törökország kivételével Európában a jelenlegi minimális nyugdíjkorhatár a férfiak esetében 62 év, nőknél pedig 60 év.

Az európai országok többségében a nyugdíjkorhatár 65 vagy annál több év.

Az EU-tagállamok közül a legalacsonyabb nyugdíjkorhatár jelenleg Görögországban, Olaszországban, Luxemburgban és Szlovéniában van. Ezekben az országokban a férfiak és nők egyaránt 62 éves korukban mehetnek nyugdíjba.

Hány évet töltünk nyugdíjban?

Ez a mutató változik, ahogyan a várható élettartam is egyre növekszik. Tény és való, hogy a nyugdíjban eltöltött idő jelentősen emelkedett, nemcsak Szlovákiában, de a többi európai államban is.

Míg 1970-ben az OECD államait tekintve a férfiak esetében átlagosan 12 év volt a nyugdíjban töltött idő, addig ez 2020-ra már 19,5 évre emelkedett. A nők, akik tovább élnek, mint a férfiak, már 1970-ben átlagosan 16 évig voltak nyugdíjasok. 2020-ra ez már 23,8  évre jött ki.

Nem nehéz kiolvasni ezekből a számokból, hogy a nők a nyugdíjba vonulást követően 4 évvel tovább élnek, mint a férfiak.

Érdekes adat, hogy a nyugdíjasként eltöltött idő Európa egyes országaiban is változó. Lettországban ez férfiak esetében 14 év, míg Luxemburgban 24 év. Lettországban egy nő átlagosan 18,9 évet tölt el nyugdíjban, Görögországban pedig 28,4 évet.

Az előrejelzések szerint Belgiumban, Franciaországban, Görögországban, Olaszországban, Luxemburgban és Spanyolországban a nők 26 vagy annál több évet fognak eltölteni nyugdíjasként.

Azzal, hogy tovább élünk, hosszabb ideig szedjük a nyugdíjat is. A fenti számokból napnál is fényesebben látszik, a nyugdíjrendszerek fenntarthatósága komoly kihívás lesz az elöregedő európai országok számára. A nyugdíjkorhatár további, fokozatos emelése elkerülhetetlennek látszik.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »