Hetvenes években csomagolt húst kaptak el – ma

Több mint 3 milliárd jüan, vagyis 134 milliárd forint értékben csempésztek fagyasztott húst Hongkong érintésével Vietnamon át a kínai szárazföldre. A legutóbbi akcióban 800 tonnát foglaltak le, köztük az 1970-es években csomagoltakat is – jelentette a kínai média szerdán.

A közelmúltban végrehajtott rendőrségi művelet során az illegális import áru között marhahúst, csirkelábakat és kacsanyakakat találtak mintegy 10 millió jüan (447 millió forint) értékben. A rajtütést a 72 milliós Hunan tartomány székvárosának nagybani piacán hajtották végre; 20 gyanúsítottat kerítettek kézre, vezetőjük és 16 másik egyetlen családhoz tartozik. Vannak, akiket még keresnek.

A nyomozás során felderítették, hogy mielőtt a hús Csangsába érkezett volna, előtte Hongkongba szállították konténerekben, majd onnan Vietnamba küldték tovább, ahonnan kisebb adagokban csempészték egy határvárosból Kína területére. Az elosztó központból azután egy részét Kantonba, a többit Szecsuanba és Csungkingba küldték tovább. A végállomásaik többnyire éttermek, élelmiszer-áruházak voltak, vagy online találtak vevőre.

Hírdetés

A sajtóbeszámolók szerint a csomagok közül a Csangsába vezető 12 órás út során több felengedett, a hús oszlásnak indult, romlani kezdett és erős szagot árasztott. Júniusban 14 kínai tartományban tartottak razziákat és ezek eredményeként több mint 100 ezer tonna marha-, sertés-, csirkehúst és egyéb – az országba illegálisan érkezett – kétes eredetű készítményt foglaltak le. Ezekkel összefüggésben 21 csempész-, értékesítési hálózat bukott le.

Alternatív útvonal

A hongkongi South China Morning Post című lap e témával kapcsolatos legfrissebb, szerda esti online cikke olyan forrásokra hivatkozik, amelyek szerint a Dél-Amerikából, elsősorban Brazíliából Hongkongon keresztül csempészett marhahús mellett létezik egy alternatív útvonal is, amely Indiából Vietnamon keresztül vezet a dél-kínai Kuanghszi-Csuang autonóm területre. Állítólag tonna százezrek érkeznek így kínai földre és gyanítható, hogy sok úgynevezett hotpot étterem használja e húsokat alapanyagként.

A lapban megszólaltatott szakértő szerint feltételezhető, hogy a bűnözők nagy mennyiségű tartósítószerrel igyekeznek a hosszú idejű „tárolást” elősegíteni, de az áru olyan baktériumokat is tartalmazhat, amelyek mérgezőek. Hozzátette, e végső soron rákkeltő tartósítószerek íztelenek, nehéz őket kimutatni és a sütéskor nem semmisülnek meg.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »