Hétvégén széles körű tesztelés Kassán

Hétvégén széles körű tesztelés Kassán

Január 8-11. között széles körű, önkéntes és díjmentes koronavírus-tesztelést tartanak Kassán. A tervek szerint 100 ezer antigén teszt áll majd rendelkezésre. A város vezetése elsősorban azokat szeretné tesztelni, akik munkájuk miatt nem maradhatnak otthon.

A tesztelésnek legalább 50 mintavételi helyen kellene zajlania. Ezek 2021. január 8-án, pénteken 16.00 és 20.00 óra között, január 9-én és 10-én, szombaton és vasárnap 9.00 és 17.00 óra között várják a lakosokat. Január 11-én, hétfőn már csak a Kulturparkban (Kukučín utca 2.) létesített helyszín lesz nyitva 9.00 és 17.00 óra között.

A mintavételi helyek nagy többségét alapiskolákban alakítják ki, illetve továbbiakat az egyes városrészekkel együttműködve jelölnek ki. Nagykapacitású mintavételi hely a Kulturparkban és a magisztrátuson lesznek. Jaroslav Polaček, Kassa főpolgármestere közölte, drive-in tesztelés ezúttal nem lesz, a hideg időjárásra való tekintettel csak beltérben zajlik majd a mintavétel.

Hírdetés

A dél-koreai SD Biosensor által gyártott antigén teszteket az állam biztosítja a Kassai Járási Hivatal és az Állami Tartalékalap útján. A város elsősorban azokat szeretné tesztelni, akik munkájuk miatt nem maradhatnak otthon.

„A célunk letesztelni a lehető legtöbb olyan Kassai lakost, akiknek a kijárási tilalom ellenére dolgozniuk kell, és munkájukat nem tudják otthonról végezni” – mondta Polaček hozzátéve, nagy érdeklődésre számítanak azok részéről is, akik idősekről vagy fogyatékosokról gondoskodnak.

Polaček egyúttal emlékeztetett, Kassán közel 7500 koronavírusos személyről tudnak, s 116-an hunytak el a betegség következtében. Az első hullám idején mindössze 17 fertőzött volt a városban, halálos áldozat pedig egy sem.

Pavol Jarčuška járványügyi szakember, a kassai Louis Pasteur Egyetemi Kórház (UNLP) infektológiai klinikájának főorvosa, a kormány járványügyi bizottságának tagja hangsúlyozta, karácsony előtt nagyon jó eredményt hozott egy hasonló tesztelés Trencsénben, ahol a fertőzöttek és a velük kapcsolatba került személyek izolálása jelentős mértékben hozzájárult a járvány terjedésének fékezéséhez. Kassán pedig egyre romlik a helyzet. „Az utóbbi időben az új fertőzöttek számát tekintve országos viszonylatban Kassa az élre került” – figyelmeztetett.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »