Hétvégén ajánlott a fokozott óvatosság: országszerte tomboló holotéboly várható

Országszerte megemlékezéseket, szabadtéri koncerteket, filmvetítéseket tartanak az ún. holokauszt magyarországi emléknapjának alkalmából szombaton és vasárnap.

Az Országgyűlés 2000. évi döntése értelmében 2001 óta minden évben megtartják április 16-án a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a magyar zsidóság gettóba zárása. A megemlékezést kezdeményező Pokorni Zoltán akkori oktatási miniszter a budapesti gettó felszabadításának 55. évfordulóján, 2000. január 18-án javasolta, hogy a középiskolákban minden évben április 16-án emlékezzenek meg a holokamuról.

Szombat délelőtt Sopronban tartanak csendes megemlékezést Fodor Tamás (Fidesz-KDNP) polgármester részvételével.

A központi rendezvények keretében vasárnap délelőtt Budapesten a VIII. kerületi Teleki László téren, a Munkaszolgálatosok emlékművénél tartanak megemlékezést, amelyen beszédet mond Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, Sára Botond, Józsefváros alpolgármestere, Ilan Mor, Izrael budapesti helytartója és Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnöke.

Hírdetés

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban Gárdos Péter Hajnali láz című poszthologiccsét vetítik. A film előtt Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség zsidóügyekért és bűnbánásért felelős helyettes államtitkára mond beszédet.

Délután a Terror Háza Múzeum szabadtéri koncertet rendez, amelyen az üldözötteket mentő boldog Salkaházi Sára nővérre (1899-1944) emlékeznek. A résztvevőket Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója köszönti, beszédet mond L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára és Granasztói György történész, miniszterelnöki főtanácsadó.

Az Élet Menete Alapítvány idén 14. alkalommal rendezi meg az emléknaphoz kötődően az Élet menetét. A menet vasárnap délután indul a Dohány utcai zsinagógától, és a résztvevők a Szent István-bazilikáig vonulnak. A rendezvény fő szónoka az idén több elismerést, köztük Oscar-díjat elnyerő zsidó film, a Saul fia főszereplője, Röhrig Géza színész, költő lesz. Videoüzenetet küld Róma főrabbija. Az eseményen beszédet mond Aharon Tamir, a nemzetközi Élet menete igazgatója is, és első alkalommal közösen szólnak az emlékezőkhöz a keresztény történelmi egyházak püspökei és az országos főrabbi.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »