Hétmilliót költött a honvédség dekoltázsra való naptejre

Hétmilliót költött a honvédség dekoltázsra való naptejre

Több mint 7 millió forintért vásárolt arcra és dekoltázsra való napvédő krémet a honvédség. A szaktárca szerint az állomány egészségének megőrzése érdekében történt a beszerzés, amelynek alapján a honvédség létszámhiányára is következtetni lehet.

Speciális tápláló formulája megfelelően hidratálja bőrét minden napozás során, hosszan tartó barnaságot biztosít, valamint megvédi bőrét az idő előtti öregedéstől – ez egy olyan napvédő krém leírása, melyből 7,6 millió forint értékben vásárolt a honvédség. A különösen arcra és dekoltázsra javasolt naptej beszerzése egy a Kormány.hu-n található dokumentumból derül ki. A furcsának látszó „bevásárlás” kapcsán arról érdeklődtünk a Honvédelmi Minisztériumnál (HM), mi indokolta a beszerzést. – A napvédő krémek beszerzése a Magyar Honvédség személyi állománya egészségének megőrzése érdekében történt – közölte válaszában a tárca sajtóosztálya. Mint írták, „a Magyar Honvédség tevékenysége – a gyakorlatok, kiképzések, külföldi szolgálatteljesítés és egyéb feladatok – során a katonák szabad téren változatos időjárási és klimatikus körülmények között látják el feladatukat”. A HM szerint a nyári időszakban hazánkban is jelentős azon napok száma, amelyeken extrém magas UV-sugárzás észlelhető. Nem mulasztották el megemlíteni azt sem, hogy a napsugárzás káros hatásai elleni megfelelő védekezést egész évben szem előtt kell tartani.

Arra a kérdésünkre a HM nem válaszolt, pontosan hány tubus naptejet vásároltak. A válaszban megnevezett, Duglon SPF 30 típusú krém piaci ára nem haladja meg az 1000 forintot, vagyis mintegy hétezer darabot szállíthattak le a szervezetnek. A 2016-os költségvetési törvény indoklásában ugyanakkor 25 533 személyt említenek a honvédség állományában, a létszámhiányt azonban a sajtóban megjelent cikkek 8000 fő körülire teszik. Az így maradt mintegy 17 000 fő többsége, közel 12 000 fő dolgozik központi és háttérintézményekben, vagyis a tényleges katonai feladatokat ellátó honvédek száma 6-7000 fő lehet – azaz a HM naptejbeszerzése megerősítheti a létszámhiányról szóló korábbi találgatásokat.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 15.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »