Hétmilliárd forintnyi hálapénzt kapnak a szülészek – itt a térkép

Hétmilliárd forintnyi hálapénzt kapnak a szülészek – itt a térkép

A szülések 68 százalékában fizetnek hálapénzt, átlagosan 111 ezer forintot – derül ki egy friss felmérésből.

Tizenegyezren töltötték ki az Ígyszültem.hu szülésélmény-térképét, ez alapján az derült ki, hogy jelentős különbség figyelhető meg a hálapénz átlagos összegét tekintve térségenként. Míg Közép-Magyarországon, így Budapesten átlagosan 141 ezer forintot tesznek a borítékba, a nyugat-dunántúli régióban 76 ezer forint a hálapénz átlagos összege.

Hírdetés

A felmérésben szereplő kórházak közül Budapesten a Péterfy Sándor utcai kórházban volt az átlagos boríték a legvastagabb, amit 156 ezer forinttal béleltek ki, a Szent Margitban 153 ezer, a Bajcsyban 145 ezer, a SOTE II. Nőgyógyászati Klinikán 142 ezer forint az átlagos összeg. A Honvédban 104 ezer, a Jahn Ferenc Dél-pesti Centrumkórházban az átlagos boríték 91 ezer forintot tartalmazott – írja a napi.hu.

A szülésznők által vezetett szüléseknél 56 százalékban került sor hálapénz fizetésre, míg az orvos által vagy közösen vezetett szülések esetében 70 százalék körüli az arány. Azoknál, akik fogadott orvossal szültek, 43 százalék volt a császármetszéses szülések aránya, míg az ügyeletes orvosnál történt szüléseknél ez a szám 29 százalék. A szülések negyedénél számoltak be a válaszadók arról, hogy a szülést meg kellett mesterségesen indítani. Fogadott orvos esetében 31 százalék a megindított szülések aránya, ügyeletes orvosnál 20 százalék.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »