Hétgyermekes politikusnőt javasolnak az Európai Bizottság élére

Hétgyermekes politikusnőt javasolnak az Európai Bizottság élére

Német-francia egyetértés alakul az EU német-francia vezetésére. A brüsszeli lap szerint a francia elnök javasolta azt hétfőn Merkel német kancellárnak, hogy a német hadügyminiszter legyen a Bizottság elnöke, a francia Christine Lagarde, az IMF jelenlegi elnöke pedig az eurót felügyelő Európai Központi Bank elnöke. Macron javaslatával egyetért Merkel a Politico szerint.

Képtalálat a következőre: „leyen eu”

Keddi sajtóértesülések szerint a visegrádi négyek támogatják, hogy Ursula von der Leyen legyen a Bizottság elnöke.

Hírdetés

Von der Leyen 1958-ban született Brüsszelben, édesapja, Ernst Albrecht az Európai Bizottság megalakulásától kezdve az intézmény vezető tisztségviselője volt, majd Alsó-Szászország miniszterelnöke lett. A hétgyermekes politikusnő 1990-ben lett a CDU tagja, 2005-től folyamatosan miniszteri pozícióban szolgált Merkel mellett, 2013 óta hadügyminiszterként dolgozott.

Egy 2015-ös vizsgálat plágiumokat talált Von der Leyen doktori disszertációjában, a haderővel kapcsolatos politikáit pedig sok kritika érte Németországban.

Ha ők lesznek a végleges befutók, akkor egy német és egy francia nő kerül végül az EU két legfontosabb vezető pozíciójába.

Kép: dpa


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »