Hétfőtől eltörlik a koronavírusos betegek ötnapos kötelező karanténját

Hétfőtől eltörlik a koronavírusos betegek ötnapos kötelező karanténját

Hétfőtől (március 20.) már nem kell ötnapos kötelező házi karantént tartaniuk azoknak a betegeknek, akiknek pozitív lett a koronavírustesztjük – derül ki a Közegészségügyi Hivatal előkészített rendeletéből.

Ján Mikas tisztifőorvos szerint a koronavírusos megbetegedés jelenleg nem igényel kötelező izolációt tekintettel a jelenleg a népesség körében terjedő SARS-CoV-2 variánsaira és a covid-on már átesett, vagy az ellen beoltottak arányára.

Mikas szerint a koronavírusos megbetegedés a többi akut felső légúti megbetegedés szintjére kerül, amellyel szemben mindenki saját egészsége érdekében védekezik.

Bár már nem lesz kötelező a házi izoláció koronavírus esetén, Mikas szerint mindenkinek konzultálnia kellene kezelőorvosával felső légúti megbetegedése okán, és otthon gyógyulni.

Hírdetés

“Ha beteg, ne menjen munkába, iskolába, vagy társaságba, nyilvános helyekre. A covid-19 fertőző betegség és bár nem lesz kötelező az otthoni izoláció, vegyék figyelembe saját egészségüket és a veszélyeztetett csoportok egészségét”

figyelmeztetett a tisztifőorvos, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy szükség esetén, például a gyógyszertár felkeresésekor oda kell figyelni a reszpirátorviselésre és a kéz higiéniájára.

A felső légutak eltakarását célzó rendelet továbbra is érvényben marad, nyilván nem csak a koronavírus, hanem a többi felső- légúti megbetegedés miatt is. A reszpirátorviselés jelenleg az egészségügyi intézmények és nyugdíjasotthonok látogatói számára, valamint az orvosi rendelőkben várakozó páciensek és a gyógyszertárak vásárlói számára kötelező.

teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »