Hétfőn kettészakadhat az ország

Hétfőn kettészakadhat az ország

Kezdetben mindenütt derült száraz idő várható, majd hétfő késő délelőttől északnyugat felől felhősödés kezdődik, amely estig az ország északnyugati felére húzódik rá – közölte az OMSZ az MTI-vel.

Ugyanekkor délkeleten továbbra is sokfelé derült égre, sok napsütésre számíthatunk. Hétfőn a déli óráktól előbb északnyugaton, majd a Dunántúl egyre nagyobb területén zápor, zivatar valószínű, a csapadék estig várhatóan a Nagykanizsa–Budapest-vonalig ér el. Eleinte még gyenge lesz a légmozgás, majd a szél fokozatosan északnyugatira fordul és helyenként megélénkül, emellett zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 18 fok között alakul, de városokban és vízpartokon ennél melegebb, hidegre érzékeny területeken ennél hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 27 és 33 fok között alakul, hűvösebb északnyugaton valószínű.

Hírdetés

Európa kétarcú

A kontinenst az Ibériai-félsziget északi részétől egészen az Ural előteréig egy frontrendszer szeli ketté. A rendszer északi felén sokfelé erősen felhős, borult az idő, és többfelé ered el az eső, záporeső, de zivatarok is kialakulnak – írja az OMSZ. Az ilyenkor megszokottól leginkább a Skandináv-félsziget északi részén tér el a hőmérséklet: az éjszakai minimum többfelé fagypont alatt van, és a délutáni órákra is csupán 6, 9 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Ezzel szemben a rendszer déli oldalán egy nagy kiterjedésű anticiklon uralkodik. Nagy területen felhőmentes, meleg, helyenként forró az idő. A legmelegebb Francia- és Németországban van: arrafelé délutánonként 30, 34 fokig melegszik fel a levegő, de Franciaországban egy-egy állomáson 37 fokot is mértek. A Kárpát-medence időjárását eleinte még anticiklon alakítja, majd hétfő délután az említett frontrendszer hidegfrontja éri el térségünket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »