Hétfőn dől el, tényleg Trump lesz-e az elnök

Hétfőn dől el, tényleg Trump lesz-e az elnök

Több híresség is videóüzenetben próbálja befolyásolni az amerikai elektori kollégium tagjait, hogy ne Donald Trumpot válasszák az Egyesült Államok elnökévé, de a csalódott demokrata szimpatizánsok is erre próbálják rábírni a testületet.

Hatásvadász rábeszélés

A végletekig hiszterizált amerikai közbeszédbe újabb méretes követ dobtak az alábbi videóban szereplő hollywoodi hírességek. A színészek arra kérik az elektori kollégium republikánus többségének egy részét: ne Donald Trump, megválasztott elnökre adják voksukat, és hozzák ki döntetlenre az eredményt.

Ugyanakkor hozzáteszik: nem azt kérik az elektoroktól, hogy Clintonra szavazzanak, hiszen a szabályok lehetővé teszik, hogy akárkit jelöljenek a posztra, aki Amerikában választható személynek minősül. Persze ennek – látszólag – egy nyertese lenne: Hillary Clinton.

A válogatott celeb-brigád drámai zene kíséretében ecseteli, miért „több mint alkalmatlan” Trump elnöknek: szerintük ugyanis az üzletember „nem elég képzett” és „nem elég stabil” ahhoz, hogy betölthesse a pozíciót, valamint „nem tiszteli” az amerikai alkotmányt.

A Martin Sheen által levezényelt videó szereplői patetikusan ecsetelik, hogy amelyik elektor a választói akarattal szemben szavaz,

„hős lesz, aki megváltoztatja a történelem menetét és szolgálatot tesz az amerikai népnek”.

De mire jó az elektori kollégium?

Hírdetés

A jelenleg 538 tagból álló testület – a csalódott demokrata szavazók által hangoztatottaknak megfelelően – elméletileg valóban arra is szolgál, hogy ne juthassanak hatalomra demagóg diktátorok az Egyesült Államokban, de emellett egy sokkal pragmatikusabb célja is van, amiről a többség szeret elfeledkezni.

 

Amerika lakossága ugyanis nagyrészt New York, Kalifornia és Florida térségében összpontosul, a többi területen leginkább csak a nagyvárosok koncentrálnak számottevő embertömegeket. Az elektori kollégium hozzájárul, hogy a ritkábban lakott területek lakóinak ugyanakkora beleszólása legyen a leendő elnök személyébe, mint a sűrűn lakott vidékek szavazóinak.

Clinton nyerhet, ha lázadnak az elektorok?

Látszik, hogy a filmcsillagok eddig nem sokat foglalkoztak a közügyekkel, ellenkező esetben tudnák, hogy amennyiben a republikánus elektorok egy része nem Trumpra szavaz, és tényleg döntetlen lesz az állás, a döntés joga egy másik testületre száll:

az Egyesült Államok képviselőházára.

Ahol jelenleg masszív republikánus többség uralkodik, akik szinte kivétel nélkül lojálisak Trumphoz.

Ebben a szituációban külön jól jönne a megválasztott elnöknek, hogy sikerült a lehető legkorábban kiegyeznie a republikánusok kulcsfiguráival.

Egyébként, ha valamiért a testület elsőre nem jutna dűlőre, akkor az újonnan megválasztott alelnök (jelen esetben Trump – a szerk.) lesz az ügyvezető elnök amíg a képviselőház nem dönt az elnök személyéről

Mindenesetre egyelőre nem túl nagy a valószínűsége, hogy kellő számú elektor hajlik majd meg a liberálisok akarata előtt, bár a mostani amerikai helyzetben már tényleg szinte bármi megtörténhet.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »