Hétfői hányinger: a halott "transzgender lány" spermájának megmentése – a saját anyja által

Hétfői hányinger: a halott "transzgender lány" spermájának megmentése – a saját anyja által

Olyan ez az egész, mint egy nagyon bonyolult és frusztráló matekpélda. Sokan már az elején elvesztik a fonalat, ami jelen esetben az "alapszintű" LMBTQ, ám – mivel megbolygatták a természetet – az egészből újabb és újabb, akár még 10 évvel ezelőtthöz képest is lehetetlen eredmények születnek. Egyébként láthatóan a kinti liberális, de még az ún. "konzervatív" (szélsőjobboldali elnevezéssel élve cockservative, a "cock" angol szócska lefordításától most eltekintünk) lapok már ehhez az őrülethez alkalmazkodnak, hiszen ha valaki veszi a fáradságot és elolvassa a forrásként használt angol nyelvű cikket, akkor láthatja, hogy Ellie-t következetesen "her"-ként emlegetik, magyarul a női nemre vonatkozó névmással.

"Ellie" Anderson Stirlingben, Skóciában lakott, és, noha fiúnak született, végül "transzgender lány" lett belőle. Azonban júliusban, mindössze 16 éves korában váratlanul, "ismeretlen okokból" elhunyt (így a 18 éves korára tervezett "nemátalakító műtétet" már nem élte meg), ekkor állt elő a halott tizenéves anyja egy elképesztően gyomorforgató ötlettel, nevezetesen, hogy "megmenti" Ellie lefagyasztott spermáját, és ő maga kihordja azt a gyereket (pontosabban gyerekeket), amelyet Ellie mindig is tervezett. Mielőtt meghökkennénk, vagy azt hinnénk, rosszul fordítottam valamit, akkor a válaszom nem, nem én vétettem hibát: igen, a saját halott gyerekének spermáját szeretné "használatba venni".

"Ellie" – mivel mindig is szeretett volna gyereket – késleltette a hormonblokkolói szedését, ezért lehetősége nyílt saját spermájának kinyerésére, majd tartósítására. Anyja szerint már hároméves korában tudta, hogy "valójában nő", és korai éveiben "mindent eltervezett a jövőjével kapcsolatban".

"Ellie megígértette velem, hogy bármi történik, a gyerekei szülessenek meg", akikből egyébként kettőt akart, és még a neveiket is kiválasztotta már. "Ellie volt a világ legbátrabb embere, akit csak ismerek" – nyilatkozta az anya, Louise Anderson (jó kevés embert ismerhet, ha így vélekedik). "Mindent megteszek, amit csak tudok, hogy teljesítsem a kívánságát" – tette hozzá.

Egyértelmű, hogy ilyen ügyre nincs joggyakorlat, mert még sosem fordult elő, nem volt rá precedens, így az esetre nincs irányadó jog. Az angolszász jogalkotásban a precedensérték amúgy is magas – akár még az írott jog ellenében is – így az ügy különösen érdekes. Noha nincsenek kétségeink afelől, hogy az egyre erősebb LMBTQ-lobbi mindent megtesz az "igazságért", a meccs egyáltalán nincs még lefutva.

Hírdetés

Andersont egyébként egy vezető skót ügyvéd, Virgil Crawford fogja képviselni, aki "szokatlannak, fontosnak és érdekesnek" titulálta a jogi komplikációt. (Vajon az anya fizeti a vélhetően drága ügyvédet?) "Teljesen érthető, hogy Miss Anderson segít teljesíteni lánya utolsó kívánságát, és aggaszt a dolog, miszerint a klinika megsemmisítheti a spermiumokat." – nyilatkozta Crawford.

Az Egyesült Királyság jelenlegi jogi szabályozása szerint, ha Ellie-nek a halála pillanatában lett volna partnere, őt megilletné a lefagyasztott sperma, azonban az edinburghi Legfelsőbb Bíróság ítélete vagy kijelentése nélkül az anyjára ez nem ruházható át. Louise képviseletének terve, hogy egyelőre ideiglenes határozatot adjanak ki a bírák, miszerint az érintett glasgowi klinika ne tegye tönkre a mintát, eztán pedig a skót jogrendszerben egyedülálló "nemesi hivatal" ("noble officium") intézményét hívják segítségül. Ez lehetővé teszi a bírák számára azt, amit korábban már pedzegettem, történetesen jogorvoslat nyújtását, ha törvény vagy közjog nem rendelkezik hasonló esetről. Más szavakkal így orvosolják a törvény hiányosságait, de még enyhíthetnek is, ha mégis van aktuális törvény, ami túl szigorú lenne erre a speciális esetre.

Egyszerűbben fogalmazva a dolgok úgy állnak, hogy Louis Anderson hozzájut "lánya" spermájához és világra hozhatja azt a valamit, ami ebből az egészből születni fog. HA sikerül megfogannia, ugyanis Ellie anyja már 45 éves.

Ellie-t családja "életerős, csodálatos, fiatal lányként" jellemzik, "aki előtt ott állt az egész élete". Középiskolájában ő volt az első "transzgender" gyerek, és büszkén viselte a szoknyáját az intézményben. Az egyébként fodrászatot tanuló "lány" filozófiája a következő volt: "ha nem fogadsz el Ellie-nek, az a te problémád, nem az enyém".

Nos, ha pedig megsemmisül a spermája, az meg a családja problémája lesz, nem a miénk.

Ábrahám Barnabás – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »