Hétezer "magyar menekült" érkezik éjfélig Németország

Németországban a szövetségi belügyminisztérium 7 ezer Magyarországról érkező menedékkérővel számol, őket még a hét végén szétosztják a tartományok között.

A tárca szombati közleménye szerint a menedékkérőket a szokásos rendben osztják el a tartományok között, az úgynevezett königsteini képlet alapján, amely a lakosság nagysága és az adóbevétel figyelembevételével határozza meg a terhek megosztását a 16 tartomány között.

A bajor hatóságok becslése szerint szombat estig nagyjából 3 ezer Magyarországról indult menedékkérő érkezett Münchenbe vonattal Ausztrián keresztül. Éjfélig pedig eléri a 7 ezret a Németországba München érintésével megérkező, Magyarországról indult menedékkérők száma.

A legtöbben – a BR bajor tartományi közszolgálati médiatársaság adatai szerint kora estig több mint 1500-an – a müncheni főpályaudvarra érkeztek. Az első különvonat kora délután futott be, ezután óránként érkeztek újabb szerelvények, rendre több száz menedékkérővel, többnyire szírekkel.

Hírdetés

Több tartomány már kora délután jelezte, hogy Bajorország terheinek csökkentése céljából kész azonnal elhelyezni Magyarországról érkezett menedékkérőket. Így például a Bajorországgal szomszédos Türingia tartománybeli Saalfeldben a tervek szerint már szombat este megérkezik egy vonat 500 menedékkérővel, akiket Türingiában, Szászországban és Szász-Anhalt tartományban helyeznek el. Rajna-vidék-Pfalz, Hamburg és Berlin is jelezte már, hogy fogad Magyarországról érkező menedékkérőket.

A menedékkérőket már működő befogadóállomásokon, vagy rögtönzött, átmeneti szállásokon helyezik el. Az ARD országos közszolgálati televízió hírportáljának beszámolója szerint mindez rendezetten zajlik, arabul beszélő tolmácsok közreműködésével.

A müncheni főpályaudvaron sok önkéntes segíti a hatóságokat, és a bajor főváros rendőrsége délután egy Twitter-üzenetben arra kérte az adományozókat, hogy már ne vigyenek több élelmiszert és más holmit, mert mindenből van elég.

(MTI)
 


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »