Hét év börtönre ítélte a bíróság Branislav Paškát a CT-vásárlás ügyében

Hét év börtönre ítélte a bíróság Branislav Paškát a CT-vásárlás ügyében

Hét év börtönbüntetésre ítélte a besztercebányai Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) Branislav Paškát, Pavol Paška, a parlament azóta elhunyt elnökének unokaöccsét a kassai kórház számára vásárolt CT-berendezések ügyében.

A Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze közbeszerzés manipulálása bűntette miatt emelt vádat ellene. A per közel másfél évig tartott. Az ügyész záróbeszédében hét év letöltendő börtönbüntetést kért a vádlottra. A Paška által elkövetett bűncselekmény héttől 12 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

A 2013-ban a vádlott a kassai Louis Pasteur Egyetemi Kórház közbeszerzési osztályának vezetőjeként a közbeszerzési eljárás során a feltételek meghatározásával a közbeszerzés nyertesének kedvezett a többi pályázó kárára, amivel törvényt sértett.

Hírdetés

A konkurens cégek szerint a kritériumok diszkriminatívak voltak, további probléma volt a berendezések ára. A megvásárolt kórházi CT-k majdnem kétszer drágábbak voltak a szokványosnál, és a kórháznak több mint 160 ezer eurót kellett fizetnie értük.

Az ügyész azt mondta, a szakértő nem tartotta elfogadhatónak 380 ezer eurós (áfa nélkül) összeget a négy berendezésért. A gépek értékét 212 ezer euróban állapította meg.

A védelem szerint nem bizonyított, hogy a vádlott elkövette a bűncselekményt. Sergej Romža ügyvéd azt mondta, ügyfele semmilyen módon nem vett részt a bűncselekményben, és nem szegte meg a kötelességét. Ügyfele felmentését kérte.

Paška még a tárgyalóteremben bejelentette, hogy fellebbezni fog az ítélet ellen. A fellebbezésről a Legfelsőbb Bíróság dönt.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »