Hét emlékezetes pillanat a foci-Eb-ről

Hét emlékezetes pillanat a foci-Eb-ről

A németországi labdarúgó-Európa-bajnokság véget ért: mire fogunk emlékezni néhány hónap vagy év múlva? Az ötvenegy mérkőzés idővel összemosódik, pár eredmény, esetleg a kieséses szakasz párosításai megmaradnak az emlékezetünkben. Amire igazán emlékezni fogunk, a pillanatok, jelenetek egy-egy meccsből, a hangulat, és persze arra, hogy láttunk-e jó focit a 2024-es tornán.

Hét emlékezetes pillanat az Eb-ről, amit talán nem felejtünk el? Íme! 

Kylian Mbappé orrtörése. (1.) 

Franciaország június 17-én Ausztriával csapott össze Düsseldorfban, a D csoport első fordulójában. A vb-ezüstérmesek csapatkapitánya egy fejelés során a labda helyett az osztrákok középső védőjének, Kevin Dansónak a vállába fejelt bele, aminek orrtörés lett a következménye. Mbappé ezután kénytelen volt maszkot viselni az Eb-n, ami láthatóan zavarta, sőt, a július 9-i spanyolok elleni elődöntőn már fel sem vette a maszkot, de a fejjátékára egyáltalán nem építhettek a franciák a torna során.

 

Mi jellemezte a 2024-es kontinensbajnokságot? (2.)

 A szurkolók váratlan berohanásai a pályára, olyan szurkolóké, akik a legnagyobb sztárokkal szerettek volna szelfizni. E tekintetben természetesen Ronaldo volt a legnépszerűbb, és a portugálok csapatkapitánya eleinte humorosan vette az egészet. De a negyedik, ötödik berohanásnál az ő türelme is elfogyhatott. Feltehetően a biztonságiakat is azért állították a lelátók és a pályák közé, hogy megakadályozzák a szurkolók „előadásait”. Jó kérdés, hány vállalkozó kedvű drukkert sikerült lekapcsolni még a pályára rohanása előtt.

 

A másik jellemzője a németországi Eb-nek a pohárdobálás. (3.)

 A tíz stadion közül csak a legnagyobb, a berlini volt kivétel, mivel a pálya és a lelátó között az atléták futópályája terül el. A 2021-es tornán is láthattunk hasonló jeleneteket, de a 2024-es túltett rajta. Mindegyik szurkolótábor kivette a részét a poharak pályára dobálásából, nehéz lenne bármelyiket is kiemelni. Repültek a poharak szögletkor, gólszerzéskor, bedobásnál, időnként egy-egy játékost, partjelzőt (asszisztenst) eltalálva.

 

Hírdetés

Idősek a fiatalok ellen. (4.) 

A spanyolok Lamine Yamalja 16 évesen és 338 naposan lépett pályára a horvátok ellen, majd 16 évesen és 362 naposan gólt lőtt (méghozzá micsoda gólt!) a franciáknak. A portugálok Pepéje 41 évesen és 130 naposan játszott a franciák elleni negyeddöntőben. A horvátok Luka Modrića 38 évesen és 289 naposan szerzett gólt az olaszok elleni meccsen. Rekordok, rekordok, rekordok!

 

Emlékezetes pillanat, hogy egészen az elődöntőkig kellett várni egy jó félidőre. (5.)

 A spanyol–francia és a holland–angol első negyvenöt perce hozott először nézhető focit, addig az unalom, pragmatizmus, valamint az éljenek a védelmek és a biztos passzok a hátvédek között, jellemezte a tornát.

 

Németországban az Eb alatt állandóan esett az eső, hideg volt és villámlott? (6.)

 Másoknak is feltűnt, hogy bárhol játszották a meccseket, sosem beszéltek kánikuláról? Vagy esett az eső, vagy épp elállt az eső, vagy hűvös volt az évszakhoz képest, különösen a csoportkörben.

 

Magyar szempontból két emlékezetes pillanata volt a 2024-es Eb-nek. (7.) 

Az egyik Varga Barnabás KO-ja a skótok elleni mérkőzésen, a másik Csoboth Kevin gólja a 100. percben – ami szintén rekord az Európa-bajnokságokon –, ugyanazon a találkozón. Nem jutott tovább a magyar válogatott, de nyert egy meccset.

Megjelent a Magyar7 2024/29. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »