Hét bizarr megszorító intézkedés a két világháború éveiből

Hét bizarr megszorító intézkedés a két világháború éveiből

A háborús évek nem csak a frontokon harcolókat, hanem a hátországot is megviselik. A két világháború idején az egyes országok kormányai a legkülönfélébb módokon igyekeztek gondoskodni az élelmiszer- és hadianyag-szükségletek biztosításáról.

Nem mindennapi látványban lehetett részük mindazoknak, akik az első világháború idején a Fehér Házba látogattak. Wodroow Wilson amerikai elnök több tucat bárányt vásárolt, amelyek aztán egyszerre nyírták és trágyázták az elnöki rezidencia gyepét. A kertgondozás ilyesfajta megoldásával, a Fehér Ház kertészeinek lehetősége nyílt arra, hogy jelentkezzenek a hadseregbe és ott szolgálják hazájukat, ahol leginkább szükség volt rájuk. A bárányokat évente egyszer megnyírták és az így nyert „fehér házi gyapjút” aukciókon árusították, majd az ebből befolyt összeget (ami egy alkalommal 52,823 dollárt jelentett) a Vöröskereszt számára ajánlották fel.

A bárányok igazi sztárokká váltak az amerikaiak szemében. A legnépszerűbb állat az Old Ike névre keresztelt kos volt, aki azzal híresült el, hogy csillapíthatatlan étvággyal falta az eldobott szivarvégeket. A nyájat végül Wilson ciklusának végéhez közeledve, 1920-ban adták el.

Magazin


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »