Hét, azaz 7 klímahisztérika miatt állt le órákra a frankfurti nemzetközi repülőtér

Hét, azaz 7 klímahisztérika miatt állt le órákra a frankfurti nemzetközi repülőtér

Klímaaktivisták akciója miatt csütörtökön kora reggel átmenetileg fel kellett függeszteni a frankfurti nemzetközi repülőtér forgalmát. A repülőtér szóvivője később bejelentette, hogy már ismét indítanak és fogadnak légijáratokat, de egész nap lehetnek késések.

A repülőteret üzemeltető Fraport közlése szerint a forgalom mintegy háromórás szünet után indult újra, de a nap folyamán az utasoknak továbbra is számolniuk kell a leállás okozta járatkésésekkel.

Due to a protest by several activists from the group "Last Generation", air traffic at Frankfurt Airport had to be suspended for the time being. Several planes were diverted to other airports.

As the "Last Generation" reported, six activists managed to get onto the airport… https://t.co/gEYnADwqgN pic.twitter.com/M2Z7KF0krz

— FL360aero (@fl360aero) July 25, 2024

A közlemény szerint repülőtéren megforduló, csütörtökre tervezett mintegy 1400 járat közül 140-et kellett törölni.

A kora reggeli órákban a Last Generation klímaaktivista csoport hét tagjának a kerítésen keresztül sikerült bejutnia a legnagyobb német repülőtér területére, és a két központi kifutóhoz ragasztották magukat.

A helyszínre érkező rendőrök a tiltakozókat őrizetbe vették egy nyolcadik társukkal együtt, akit a kerítésnél fogtak el, amelyen nem sikerült átjutnia.

Hírdetés

About 50 flights were canceled in Frankfurt am Main due to eco-terrorists.

Around 05:00, more than ten members of the “Last Generation” movement cut the fence of Germany’s largest airport in Frankfurt am Main with wire cutters. They glued themselves to the runway, holding a sign… pic.twitter.com/n2nLxkYnRT

— TrueDispatch (@true_dispatch) July 25, 2024

A Fraport közleménye szerint "az elkövetők súlyos büntetésre és jelentős polgári jogi kártérítési igényekre számíthatnak".

A német kormány a múlt héten döntött arról, hogy megszigorítja a légi forgalom zavarásáért kiszabható büntetéseket, de ezt még a parlamentnek is meg kell szavaznia.

A klímaaktivisták szerdán reggel a Bonn-Köln nemzetközi repülőtér forgalmát állították le átmenetileg egy hasonló akcióval, és az X közösségi platformon előrebocsátották, hogy a következő hetekben világszerte folytatják a repülőterek elleni akcióikat, amelyekkel azt akarják elérni, hogy 2030-ra világszerte kivezessék a fosszilis tüzelőanyagok használatát.

"A folytatódó olaj-, gáz- és szénkitermelés és -égetés a létünket fenyegeti" – figyelmeztetett üzenetében a Last Generation.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »