Herszont elfoglalták, robbanások Kijevben

Az ukrán korrupcióellenes hatóság nemrég közölte, hogy az embereknek nem kell adózási célú bejelentést tenniük arról, ha a napokban megszereztek egy orosz tankot.

Elfoglaltak egy orosz tankot vagy páncélozott szállítójárművet, és nem tudják, hogy most miként jelentsék be [az új vagyont]? Emiatt nem kell aggódniuk, folytassák a haza védelmét! – írta közleményében a hatóság.

Az utóbbi napokban több alkalommal is volt rá példa, hogy az oroszok kifogytak az üzemanyagból, és el kellett hagyniuk a harcjárműveket. Ezeket aztán néhány alkalommal az ukrán civileknek sikerült ellopniuk, például Herszonban is volt egy ilyen eset.

Kína állítólag azt kérte az oroszoktól, hogy a téli olimpia vége előtt ne kezdjék el az inváziót

Kína február elején azt kérte az oroszoktól, hogy a pekingi téli olimpia végéig ne indítsanak támadást Ukrajna ellen.

Mindezt amerikai tisztviselők közölték a CNN-nel, az amerikai hírszerzésre hivatkozva. Közlésük szerint a kínaiak akkor fogalmazták meg a kérést, amikor Vlagyimir Putyin elnök Pekingbe látogatott a téli olimpia megnyitójára és találkozott Hszi Csin-ping kínai elnökkel is.

Liu Pengju, a washingtoni kínai nagykövetség szóvivője a hírre úgy reagált, hogy ennek az értesülésnek „semmi alapja nincs”, és az Egyesült Államok célja mindössze az, hogy „befeketítsék Kínát” az ukrajnai invázióval összefüggésben.

Négy orosz repülőgép hatolt be Svédország légterébe

Négy orosz vadászgép rövid időre behatolt Svédország légterébe szerdán – közölte a svéd védelmi minisztérium.

Közleményük szerint a légierő egyik gyorsreagálású JAS 39 Gripen repülőgépét küldték ki ellenük, amely felvételt is készített az orosz gépekről:

#Putin sent his fighter jets to say【Hello】to us all in #Sweden

Due to old #aviation system in these 🇷🇺 planes – They overshot our national airspace by 1km

We already seen em’ approaching on our famous #Erieye radar➡️https://t.co/BImrgFHx0u ⬅️

So after ☕️ were already there😝 pic.twitter.com/1d54zo6Xls

— HnKee (@4_Life_MTB) March 2, 2022

A svéd légierő parancsnoka az incidenst kommentálva azt mondta: komolyan veszik azt, ami történt, és elítélte az orosz légierő tettét, amelyet szakmaiatlannak és felelőtlennek minősített.

Kijevet lőtték, az elővárosokat támadták az oroszok az éjjel

Hírdetés

Több robbanást is észleltek csütörtök hajnalban Kijevben, miközben a főváros elővárosaiban összecsaptak az oroszok és az ukránok.

Úgy tudni, hogy a városközpontban nem sokkal 3 óra előtt jelentettek először két robbanást, utána nem sokkal pedig két másik detonációt is hallani lehetett egy metróállomás közelében.

One of the strikes in Kyiv tonight pic.twitter.com/Fxaxb4dlzf

— OSINTtechnical (@Osinttechnical) March 3, 2022

Nem sokkal később, helyi idő szerint hajnal 3 órakor a légiriadó is megszólalt Ukrajna több régiójában, köztük Kijevben is.

⚡️⚡️⚡️Air raid alerts in Kyiv and Kyiv Oblast, Mykolaiv, Lviv, Zhytomyr, Ivano-Frankivsk, Chernihiv and Chernihiv Oblast, Volyn Oblast, Cherkasy Oblast, Kirovohrad Oblast, Poltava Oblast, Khmelnytskyi Oblast, Zaporizhzhia and Odesa.

Residents must go to the nearest shelter.

— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 3, 2022

Vitalij Klicsko kijevi polgármester azóta a Facebookon közölte, hogy nehéztüzérségi találatok érték a várost. Bejelentése szerint többen megsérültek, és néhány autó is kigyulladt. Azt is közölte, hogy az éjjel Kijev környékén csaptak össze az oroszok és az ukránok.

Kijev közelében harcok folytak – Bucsában, Irpinben és Hosztomelben. Az ellenség megpróbál betörni a fővárosba – írta a polgármester.

Amerika nagyon aggódik az igazságért

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma amerikai idő szerint szerdán kiadott közleményében felszólította Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy „azonnal hagyja abba ezt a vérontást”, és vonja ki csapatait Ukrajna területéről.

Azzal is vádolják Oroszországot, hogy „teljes támadást indított a média szabadsága és az igazság ellen” mivel blokkolja a független hírügynökségekhez való hozzáférést, ezzel megakadályozva hogy valós információkat közöljenek az invázióról – írja a BBC.

Herszon városa elesett

Orosz katonák csütörtök hajnalban elfoglalták Dél-Ukrajna egyik legnagyobb városát, Herszont.

Herszonban már napok óta heves harcok zajlanak. Az oroszok már a tegnap is azt állították, hogy elfoglalták a várost, de ezt akkor még az ukránok tagadták. Az amerikai védelmi minisztérium a minap még azt nyilatkozta, hogy egyik információt sem tudják megerősíteni.

A város elfoglalását a polgármester is megerősítette, mikor közölte, fegyveres katonák törtek be a városházára az éjjel.

Nem tettem semmilyen ígéretet nekik, nincs mit ígérnem. Engem csak az érdekel, hogy normális élet legyen a városunkban. Arra kértem őket, hogy ne lőjék le a lakosokat – írta a városvezető.

Ezen kívül a térfigyelő kamerák is rögzítették, hogy orosz harci szállítójárművek állnak a város főterén.

The mayor of the Ukrainian city of Kherson confirmed that Russian forces were heading towards the council building. In a notice posted on Facebook at 22:00 on March 2 (local time), the mayor of Kherson town Igor Kolykhaiev said he was negotiating with Russian forces. pic.twitter.com/AmuPqSOvuc

— Hung (@HHungduc) March 3, 2022

A városban reggel 6-ig bezárólag kijárási tilalom volt érvényben, a tömegközlekedés nem sokkal később indult újra. Az embereket arra kérték, hogy leginkább egyedül, de legfeljebb ketten közlekedjenek a városban azért, hogy ne provokálják az orosz csapatokat. A város elestére reagálva Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is beszédet mondott.

Bár Herszon városa elesett, úgy tudni, hogy a herszoni területen lévő falvakban az ukrán csapatok folytatják a védekezést – ezt Borisz Szilenkov, a terület kormányzója nemrég a Facebookon közölte, miközben az egyik égő orosz harcjárműről tett közzé videót.

(Index nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »