Herszoni kormányzó: a hrivnya hamarosan semmit sem fog érni

A dél-ukrajnai Herszon megye orosz megszállás alatt lévő részét irányító hatóságok felszólították a lakosokat, hogy váltsák át megtakarításaikat rubelre, mert január elsejétől nem használhatják az ukrán fizetőeszközt, a hrivnyát.

Volodimir Szaldo, Herszon megye megbízott kormányzója a Telegramon kedden közzétett videoüzenetében a hrivnya gyors elértéktelenedésével indokolta a lépés szükségességét. Az ukrán gazdasági problémák miatt a fizetőeszköz hamarosan semmit sem fog érni – jelentette ki. Közölte: minden bank köteles átváltani a hrivnyát rubelre.

"2023. január 1-jétől csak rubelben lehet fizetni az üzletekben és a szolgáltatásokért" – figyelmeztetett Szaldo. Hozzátette: lesznek bizonyos bankok, ahol jövőre is át lehet váltani a megtakarításokat rubelre.

Hírdetés

Az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta a hrivnya értékének ötven százalékát elvesztette a dollárral szemben.

Az oroszok még októberben, Herszon annektálását követően bejelentették, hogy a rubel lesz a hivatalos fizetőeszköz a térségben. Luhanszkban és Donyeckben ez már egy ideje így van. Herszont Donyeck, Luhanszk és Zaporizzsja megyével együtt csatolták az Oroszországi Föderációhoz.

Herszon megyében az ukrán csapatok az elmúlt időszakban visszafoglalták Herszon városát és több más települést, azonban a régió nagy része továbbra is orosz ellenőrzés alatt áll.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »