Hersh: A CIA és a német titkosszolgálat gyártott fedősztorit az Északi Áramlat felrobbantásáról

Hersh: A CIA és a német titkosszolgálat gyártott fedősztorit az Északi Áramlat felrobbantásáról

Seymour Hersh Pulitzer-díjas oknyomozó újságíró újabb cikket tett közzé, amelyben azzal vádolta meg az amerikai CIA-t, hogy a német hírszerzéssel koprodukcióban alternatív sztorit gyártsanak az Északi Áramlat elleni támadásról, amit aztán az amerikai és német sajtó kényelmesen tálalhat.

Seymour Hersh néhány héttel ezelőtt emlékezetes oknyomozó írást tett közzé, amelyben arról írt, hogy a CIA tervei alapján Joe Biden amerikai elnök rendelte el az európai energiainfrastruktúra egyik kulcsfontosságú elemének, az Északi Áramlat 1-es és 2-es vezetékeinek megsemmisítését. Hersh információi szerint az USA-t a kivitelezésben az európai gázéhségből szintén nagy hasznot húzó Norvégia segítette.

Hersh cikkét az amerikai és nyugat-európai mainstream sajtó többé kevésbé eltemette a mindennapi információdömping alá. A Fehér Ház hamisnak és teljes kitalációnak nevezte Hersh állításait.

Nem sokkal később azonban a CIA és a német hírszerzés saját verzióval állt elő, méghozzá alig pár nappal Olaf Scholz német kancellár és Joe Biden amerikai elnök találkozóját követően. A sztori elég gyermetegre sikerült.

Hersh ezzel kapcsolatban azt írta most megjelent “A leleplezés” című cikkében, hogy az amerikai és német hírszerzés hamis fedősztorit gyártottak és szolgáltattak a The New York Times amerikai lapnak, valamint a Die Zeit német lapnak, hogy megcáfolják a jelentést, amely szerint Biden és az amerikai ügynökségek felelősek a csővezetékek felrobbantásáért (megjegyezzük, lényegében az európai energetikai infrastruktúra ellen indítottak támadást – a szerk.).

A Pulitzer-díjas újságíró szerint Biden hatalmas hibát követett el és Európa fizeti meg Washington külpolitikájának árát

Hírdetés

Hersh cikke nélkül is gyanús a hirtelen nyilvánosságra hozott új verzió. Az amerikai fedősztori egyik legnagyobb gyengesége éppen az, hogy igyekszik politikailag minél kényelmesebb következtetéseket sugalni. Az elkövetők ukránok voltak, de Zelenszkij ukrán elnök vagy a kijevi kormány érintettségére nincs bizonyíték, az amerikai és brit érintettség kizárt, a kivitelezés pedig civil hajóval történt – amivel azt a korábbi megállapítást próbálják cáfolni, miszerint a szabotázsakciót csak olyan erőforrásokkal lehet végrehajtani, amivel csak valamilyen állam rendelkezhet.

A történetnek egyéb gyengeségei is vannak. Például, hogy Hersz verziójánál jóval kevésbé hihető, hogy egy hat fős diverzáns csoport átjutva Lengyelországon, Németországon, onnan kihajózva Dánia és Svédország kizárólagos kereskedelmi övezetébe, ami történetesen a hírszerzések által egyik leginkább megfigyelt terület, lemerül 80-110 méter mélyre és annyi robbanóanyagot helyez el, hogy a betonba ágyazott acélcsöveket 50 méter hosszúságban megsemmisítik. Majd észrevétlenül távoznak.

Ráadásul, a történetbe eleve belekódolták a magyarázatot arra, hogy miért hozták korábban nyilvánosságra a részleteket, mikor igen sokan épp az USA-t gyanúsították az akcióval, és a korábbi napvilágra hozással nem csak a gyanú árnyékát lehetett volna eloszlatni, de az orosz propagandagépezet vitorlájából is kifoghatták volna a szelet.

A válasz: azért hallgatták el a diverzáns csoportról szóló információkat, hogy ne veszélyeztessék ezzel Ukrajna katonai támogatását…

Hersh változatáról itt olvashat bővebben:

Hoppá! A Pulitzer-díjas amerikai oknyomozó újságíró szerint az USA robbantotta fel az Északi Áramlatot

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »