Hernádi Zsolt alapbére 211 millió forint volt tavaly

Tavaly Hernádi Zsoltnak, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatójának alapbére 211 millió forint volt, összesen több mint 1 milliárd forintnyi javadalmazást kapott Magyarország legnagyobb vállalatának első embere – derült ki a Mol által a Budapesti Értéktődzsde (BÉT) honlapján közzétett beszámolóból. Hernádinak 2017 óta először emelkedett az alapbére.

A Mol-csoport közzétette a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az éves közgyűléshez tartozó közgyűlési dokumentumot. Itt publikálták a munkaviszonyban álló összes igazgató jövedelmét.

Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója tavaly igazgatóként több mint 986 millió forintot keresett, ezentúl igazgatósági tagként 94 millió forintot kapott. Így a Mol-csoporttól érkező éves javadalmazása és teljesítményhez kötött juttatása 1 milliárd 81 millió forintra rúgott tavaly.

Hernádi Zsolt alapbére 211 millió forint, erre érkezik a béren kívüli juttatás, valamint a teljesítményhez kötött javadalmazása, ami részvénycsomagokat tartalmaz. Hernádi jövedelme növekedést jelent az előző évi számokhoz képest, de a juttatások csaknem kétharmadát olyan korábbi évekből származó rövid- és hosszú távú ösztönzők adják, amelyek kifizetése most vált esedékessé.

Hírdetés

Azt is érdemes megemlíteni, hogy 2017 óta először emelkedett Hernádi Zsolt alapbére (35 százalékkal). Ha iparági összehasonlítást és a pozícióval járó felelősséget nézzük, akkor kijelenthető: a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója 2022-ben még az átlagnál kevesebbet keresett, nem is az ő javadalmazása volt a legmagasabb a vállalatcsoport vezetőségében. Mindezzel együtt régiós összehasonlításban, a csúcsvezetői bérek tekintetében Hernádi Zsolt javadalmazása átlagos, írja az Index.

Összehasonlításként a régiós olajvállalatok vezetőinek javadalmazása az alábbiak szerint alakult:

  • az OMV vezetőjének javadalmazása (2022-ben) 1 milliárd 190 millió forint volt,
  • míg a Shell és a Total vezetője több mint 4 milliárd forintban részesült. (Előbbi 4 milliárd 364 millió, utóbbi 4 milliárd 194 millió forintot keresett.)
  • Világi Oszkár, a Mol-csoport vezérigazgató-helyettese összesen több mint 475 millió forintot keresett tavaly, míg Bacsa György, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója kicsit kevesebb mint 300 millió forintot.

    A jelentésből kiderült, hogy az igazgatóság tagok közül Csányi Sándornak, Martonyi Jánosnak, Anthony Radevnek és Talal al-Awfinak az igazgatósági tagsága 2024. április 29. napján lejár. Az igazgatóság azt javasolja, hogy Martonyi János volt külügyminiszternek ne hosszabítsák meg a tagságát, Csányi Sándor, Anthony Radev és Talal al-Awfi viszont folytatja munkáját az igazgatóságban.

    Tavaly a vállalat adózás előtti eredménye 1,936 milliárd dollár volt, ami 37 százalékos csökkenés 2022-höz képest, a nehéz makrókörnyezetnek, az olajipar kitettségének, a hektikus adószabályozásoknak és a kormányzati elvonásoknak volt betudható – olvasható a vállalat 2023-as jelentésében.


    Forrás:kuruc.info
    Tovább a cikkre »